Onderdoorgang A1 bedrijvenparkDeventer
Onderdoorgang A1 bedrijvenparkDeventer
Onderdoorgang A1 bedrijvenparkDeventer
Project
Onderdoorgang A1 bedrijvenpark Deventer
Opdrachtgever
REEF Bouw b.v.
Locatie
Deventer
Doorlooptijd
2010

Gemeente Deventer heeft ten zuiden van de A1 het Bedrijvenpark A1 gerealiseerd. Ontsluiting van dit bedrijventerrein vindt aan de oostzijde plaats via de afslag Deventer-Oost op de A1 met vervolgens een ongelijkvloerse kruising met de spoorlijn Deventer - Zutphen naar het bedrijvenpark.

De onderdoorgang is circa 190 meter lang en biedt ruimte voor vier rijstroken en langzaam verkeer. De onderdoorgang kruist de spoorlijn zeer schuin (52°) waardoor de totale overspanning 24 meter bedraagt. Het spoordek wordt ondersteund met twee tussensteunpunten, elk bestaande uit zes kolommen.

De gehele onderdoorgang bestaat uit zeven moten. De spoormoot is gefundeerd op stalen buispalen, de meest buitenste moten zijn op staal gefundeerd en de overige moten zijn verankerd om opdrijven te voorkomen. De onderdoorgang wordt gerealiseerd door REEF Infra in opdracht van ProRail.

Rol ABT
ABT is als adviesbureau vanaf de tenderfase tot en met de uitvoering betrokken geweest. ABT heeft de volledig betonnen onderdoorgang ontworpen, inclusief het voorgespannen spoordek en de fundering. Daarnaast zijn adviezen gegeven voor diverse hulpwerken zoals de verankerde damwand, de voorbouwlocatie en de tijdelijke zijdelings fixatie van het spoordek. Ondersteuning is verleend bij de keuze en het ontwerp van de ankerpalen, waarbij met name stil is gestaan bij de vermoeiing van de ankerpalen door de vele belastingwisselingen door passerend vrachtverkeer gedurende de levensduur van 100 jaar.

Afbeelding: Onderdoorgang_Deventer_spoortunnel_ABT

Zeer korte oplevertijd
Het treinverkeer is twee keer buitendienststelling geweest. Deze buitendienststellingen namen samen in totaal nog geen week in beslag. Gedurende de eerste buitendienststelling is het spoor uitgenomen, zijn de damwanden ingetrild, de stalen buispalen geheid en zijn de damwandankers geïnstalleerd en vervolgens is het spoor weer teruggelegd.

Bij de tweede buitendienststelling is het spoor wederom uitgenomen, is het ontgraven tot de juiste hoogte, zijn de damwanden op hoogte afgebrand, zijn de damwandankers afgespannen en is zeer veel laswerk verricht (ten behoeve van gordingen, damwandsloven, stalen hulpwerk, koppen op stalen buispalen etcetera). Vervolgens is het spoordek ingereden vanaf de voorbouwlocatie tot aan zijn definitieve positie. Vervolgens is het spoordek zijdelings gefixeerd en volledig vastgelast aan de stalen buispalen. Hierna is het spoor weer terug gelegd en konden de treinen binnen een aantal dagen weer volgens dienstregeling rijden.

Bron: Reef Infra

Deel dit bericht