Nieuwe universiteitsgebouw
Nieuwe universiteitsgebouwAmsterdam
Nieuwe universiteitsgebouw
Nieuwe universiteitsgebouwAmsterdam
Project
Nieuwe Universiteitsgebouw
Opdrachtgever
VU Amsterdam
Architect
Team V Architectuur
Locatie
Amsterdam
Doorlooptijd
2014 - 2017

Vanaf eind 2017 vormt het Nieuwe Universiteitsgebouw het kloppend hart van de VU campus in Amsterdam. Hier werken de twee grote universiteiten VU en UvA van Amsterdam samen aan een betere toekomst. In het flexibele en duurzame gebouw komen ruimtes waarin onderwijs, onderzoek en cultuur elkaar afwisselen. 's Avonds film kijken in de collegezaal van overdag: dat kan in het multifunctionele Nieuwe Universiteitsgebouw. ABT levert integrale expertise op het gebied van de disciplines bouwkunde, constructie, geotechniek en bouwmanagement. De aannemer van het Nieuwe Universiteitsgebouw bestaat uit de bouwcombinatie Visser & Smit en Boele & van Eesteren, waarbij RB Geosurvery de monitoring van de metingen verzorgt. 

Hoogwaardig rekenen
Team V Architectuur ontwierp een getrapt oplopend gebouw van 31000 m2 vloeroppervlak. Aan de campuskant heeft het gebouw zeven en aan de De Boelelaan twaalf verdiepingen. Een ruim atrium vormt het hart van het gebouw. Het Nieuwe Universiteitsgebouw is een duurzaam gebouw, dat wil voldoen aan de criteria voor het keurmerk BREEAM-NL Excellent. Die duurzaamheid komt onder andere tot uiting in het ontwerp. Door rekening te houden met de oriëntatie op de zon, is de energiebehoefte minimaal. Ook is het gebouw eenvoudig aanpasbaar aan wisselende functies en daarmee levensduurbestendig. ABT adviseerde over het verwezenlijken van de duurzaamheidsambities en leverde ook zelf een bijdrage: door geavanceerd rekenwerk zijn er veel minder vervoersbewegingen en is er minder constructiemateriaal nodig.

Paal-plaat-fundering
Een ondergrondse parkeergarage biedt plaats aan zo’n 600 auto’s en 1.600 fietsen. Uit een door ABT uitgevoerde quickscan bleek een op staal gefundeerde drielaagse parkeergarage zeer kostenefficiënt. Vervolgens wordt er een gedetailleerd bouwput- en funderingsontwerp gemaakt. De garage is met geavanceerde software gemodelleerd als paal-plaat-fundering. Het Nieuwe Universiteitsgebouw komt aan de oostzijde op de parkeergarage te staan. Aan de westzijde houdt het ontwerp vast rekening met de toekomstige bouw van een zevenlaags Alliantiegebouw.

Monitoring
In juli 2014 startte de bouw. ABT verricht controles op de uitvoering en kwaliteitsinspecties. Daarnaast wordt de monitoring van de omgeving gecoördineerd. Zettingen van belendende panden, kabels en leidingen, onderwaterbeton én de nieuwbouw worden in de gaten gehouden, evenals grondwater, trillingen en damwandvervormingen. 

Boele & van Eesteren

Nominiatie Funderingsproject van het jaar
Het Nieuwe Universiteitsgebouw is genomineerd voor het Funderingsproject van het jaar 2016

Deel dit bericht