Naturalis Leiden_bron Neutelings Riedijk_ABT_definitief ontwerp_renovatie en nieuwbouw
Naturalis_Biodiversity Center_Museum Naturalis_Leiden_ABT
Naturalis_Leiden_ABT_bron Neutelings Riedijk Architecten_ontwerpmanagement_integraal
Project
Naturalis Biodiversity Center
Opdrachtgever
Neutelings Riedijk Architects
Architect
Neutelings Riedijk Architects
Locatie
Leiden
Projectomvang

38.000 m2

Doorlooptijd
2014 - 2018

Het Naturalis Biodiversity Center is een onderzoeksinstituut en natuurhistorisch museum in Leiden. Door de fusie van museum Naturalis met drie universitaire instituten (het Zoölogisch Museum Amsterdam en de vestigingen van het Nationaal Herbarium Nederland in Leiden en Wageningen) is de huidige locatie te klein geworden. In Naturalis huisvest straks een museum, laboratoria- en onderzoeksfaciliteiten, kantoorruimte en de volledige natuurhistorische collectie van 42 miljoen objecten onder één dak.

Natuurlijk en duurzaam
De ‘vernieuwbouw’ wordt uitgevoerd in materialen die op natuurlijke wijze verouderen. Er wordt gebruik gemaakt van natuursteen, beton, glas, staal en eikenhout. In het ontwerp refereert Neutelings Riedijk Architects aan de dieren- en plantenwereld. Zo worden de gevels en het plafond van de hal opgebouwd uit driedimensionale elementen die samen een bladerpatroon vormen.

Glaskroonconstructie
De blikvanger van het Naturalis Biodiversity Center is de glaskroonconstructie. De constructie wordt net als de gevels en het interieur van het museum gerealiseerd in duurzame materialen. Ook bij de toe te passen installaties is gekeken naar duurzaamheid.

Complex gevormde betonnen gevelelementen
Bij het de ontwerp van de nieuwbouw van Naturalis is parametrisch modelleren ingezet om de vorm van de complex gevormde betonnen gevelelementen te genereren. Door gebruik te maken van een parametrische opzet konden eenvoudig meerdere ontwerpvarianten verkend worden. Door het parametrische model direct te combineren met virtual reality kunnen alternatieven op werkelijke schaal en in de context van het gehele gebouw worden beleefd en direct “live” aangepast worden.

Omvang
In totaal omvat het project circa 38.000 m2. Hiervan betreft circa 18.000 m2 renovatie van het bestaande gebouw. Daarnaast realiseert Naturalis 17.000 m2 nieuwbouw voor het museum en een nieuw laboratoriumgebouw van circa 3.000 m2. De verwachting is dat het pand eind 2018 gereed is.

Rol ABT
Evenals voor de eerdere projecten Eemhuis Amersfoort, Rozet Arnhem en Stadhuiskwartier Deventer verzorgt ABT de bouwkundige planuitwerking vanaf het definitief ontwerp voor de architect. Maar ook de contractdocumenten heeft ABT opgesteld.

Deel dit bericht