Nationale bibliotheek Qatar
Nationale bibliotheek Qatar
Project
Nationale bibliotheek Qatar
Opdrachtgever
Moza bint Nasser/ OMA
Architect
OMA
Locatie
Qatar
Projectomvang

42.000 m2

Doorlooptijd
2008 - 2018

De bibliotheek in Qatar huisvest de openbare bibliotheek, universiteitsbibliotheek en de nationale bibliotheek. De openbare bibliotheek herbergt meer dan een miljoen boeken en biedt ruimte aan duizenden lezers over een oppervlakte van 42.000 m2.

Bijzonder ontwerp
Het gebouw is een ontwerp van OMA en is als één grote ruimte ontworpen. De randen van het gebouw worden van de grond opgetild en creëren drie gangpaden, die langs de boekenkasten richting het driehoekige centrum van de ruimte lopen. Dankzij deze opzet worden niet alleen alle boeken voor bezoekers eenvoudig ontsloten, ook was het door deze indeling mogelijk de entree in het hart van het gebouw te plaatsen, in plaats van in de gevel. De bezoeker wordt hierdoor direct bij binnenkomst omgeven door boeken en kan zich beter oriënteren op de aanwezige functies in het complex, zoals zalen voor studie en ontmoeting. De erfgoedcollectie is in het midden van de bibliotheek geplaatst, in een zes meter diepe uitgegraven ruimte.

Witte marmeren boekenkasten
De boekenkasten zijn ontworpen als onderdeel van de gebouwtopografie en infrastructuur. Ze zijn gemaakt van hetzelfde witte marmer als de vloer en zijn voorzien van geïntegreerde verlichting, ventilatie en een geautomatiseerd inleversysteem voor de boeken.

Education City
Het gebouw maakt deel uit van Education City, een nieuwe universiteitscampus met satellietvestigingen van verschillende gerenommeerde universiteiten van over de hele wereld.

Rol ABT
ABT adviseerde in opdracht van OMA in het ontwerptraject over de transparante glazen gevel voor de karakteristieke bibliotheek. De gevelvlakken hebben aan 3 zijdes een wiebervorm en aan 1 zijde een rechthoekig gevelvlak welke zijn ingevuld met een staal-hangconstructie met gekromde glasgevelelementen.

Door de kromming in de glaselementen kunnen de glaselementen an sich grote overspanningen halen en hebben ze een hoogte van 6 meter (XXl-size).

Een uitdagend aspect was het aanwezige woestijnklimaat. In de engineering is daarom rekening gehouden met grote temperatuurverschillen. Ook zijn de glaselementen geïsoleerd uitgevoerd en tevens voorzien van een stippenpatroon om zonlicht te kunnen weren waardoor er een aangenaam klimaat in de bibliotheek kan worden bereikt.

Een ander belangrijk aandachtspunt was aardbevingsbestendigheid. De gevel is dusdanig geconstrueerd dat de gevel belastingen van aardbevingen kunnen weerstaan.

 

Deel dit bericht