Vloer
Doordat in het museum naast hangende museumstukken ook zware staande stukken geplaatst zijn, zoals bijvoorbeeld tanks, was het een uitdaging een vloer te berekenen die bij dergelijke puntbelastingen de uitgestrekte vloer heel houdt. ABT berekende dat het hele gebouw op staal gefundeerd moest worden. Door gebruik van groutankers is de vloer in het zand van de Utrechtse Heuvelrug verankerd. Daarbovenop is een hybride betonvloer gestort, dat zowel dun als sterk en stijf is. Het geheim van de vloer zit hem in de vorming van een wapeningsnet en een uitgekiend betonmengsel waaraan staalvezels zijn toegevoegd.
Ophanging
Doordat vliegtuigen van meer dan tien ton in bijzondere vliegstanden opgehangen dienden te worden was de engineering van de ophanging bepaald geen sinecure. Terwijl er nog aan de dakconstructie gewerkt werd, was ABT al bezig met het uitdenken van de ophanging. Dit heeft geresulteerd in een ingenieuze engineering van de ophangpunten, staalkabels en bevestigingspunten zodat vliegtuigen in allerlei standen konden worden gehangen.
Duurzame kwaliteit
De gewichtsbesparing in het stalen dak en de betonnen vloer dragen sterk bij aan de duurzaamheid van het gebouw. Bovendien zijn er op de dakconstructie ook nog eens 3.240 zonnepanelen geplaatst, die samen 753 MW per jaar aan vermogen genereren. In nauw overleg met Heijmans bepaalde ABT de locatie en de hoek van de zonnepanelen.
Nominatie Vernufteling 2013
De staalconstructie van het dak ontving een nominatie voor de Vernufteling 2013.
Winnaar Nationale Staalprijs 2016
In de categorie Utiliteitsbouw ontving het Nationaal Militair Museum de Nationale Staalprijs 2016.