Nationaal Militair Museum
Nationaal Militair MuseumSoesterberg
Nationaal Militair Museum
Nationaal Militair Museum Soesterberg
Nationaal Militair Museum
Nationaal Militair MuseumSoesterberg
Project
Nationaal Militair Museum
Opdrachtgever
Heijmans @ Ventures B.V.
Architect
Felix Claus Dick van Wageningen Architecten
Locatie
Soesterberg
Projectomvang

30.000 m² bvo

Doorlooptijd
2011 - 2014

Op het terrein van de voormalige vliegbasis Soesterberg is in 2014 het Nationaal Militair Museum geopend. Het museum huisvest collecties van het Legermuseum uit Delft en het Militair Luchtvaartmuseum uit Soesterberg. In opdracht van Heijmans ontwierp Felix Claus Dick van Wageningen Architecten een museum met een bijzonder groot dakoppervlak.

Het dak
Het dak  van het museum is 4 voetbalvelden groot en is daarmee een waar huzarenstukje. Het dak bestaat uit een staalconstructie dat voldoende stijf moest zijn voor de glazen gevels en moest ruimten tot 85 meter kunnen overspannen. De gevelkolommen bevinden zich aan de buitenkant van de glazen puien en zijn, net als de dakluifels rondom, aan temperatuurveranderingen onderhevig. ABT ontwierp een driedimensionaal balkenraster, bestaand uit vakwerken in twee richtingen. Relatief lichte stalen profielen in de 4 meter hoge, ingenieuze constructie verdelen de belastingen. Het dak is grotendeels zichtbaar en is daarmee het meest prominente onderdeel van de architectuur van het museum.

De uitdaging was een zo licht mogelijk dak ontwerpen dat 72 nader te bepalen belasting- en ophanging combinaties moest kunnen dragen. Om dit te kunnen realiseren zijn er 150 tot 300 toetsingen nodig geweest. Conventionele rekenmethodes volstonden niet meer, daarom ontwikkelde ABT een Optimalisatie Toolkit: software die op basis van ingestelde randvoorwaarden de meest optimale constructie voor het dak kan berekenen. Het resultaat is een dak dat geen 100, maar 60 kilo per vierkante meter weegt: het is licht, duurzaam en voordelig. En draagt daarmee in belangrijke mate bij aan de betaalbaarheid en de duurzaamheid van het museum.

Afbeelding: Dakconstructie_NMM_Soesterberg_staal_ABT

Vloer
Doordat in het museum naast hangende museumstukken ook zware staande stukken geplaatst zijn, zoals bijvoorbeeld tanks, was het een uitdaging een vloer te berekenen die bij dergelijke puntbelastingen de uitgestrekte vloer heel houdt. ABT berekende dat het hele gebouw op staal gefundeerd moest worden. Door gebruik van groutankers is de vloer in het zand van de Utrechtse Heuvelrug verankerd.  Daarbovenop is een hybride betonvloer gestort, dat zowel dun als sterk en stijf is. Het geheim van de vloer zit hem in de vorming van een wapeningsnet en een uitgekiend betonmengsel waaraan staalvezels zijn toegevoegd.

Ophanging
Doordat vliegtuigen van meer dan tien ton in bijzondere vliegstanden opgehangen dienden te worden was de engineering van de ophanging bepaald geen sinecure. Terwijl er nog aan de dakconstructie gewerkt werd, was ABT al bezig met het uitdenken van de ophanging. Dit heeft geresulteerd in een ingenieuze engineering van de ophangpunten, staalkabels en bevestigingspunten zodat vliegtuigen in allerlei standen konden worden gehangen.

Duurzame kwaliteit
De gewichtsbesparing in het stalen dak en de betonnen vloer dragen sterk bij aan de duurzaamheid van het gebouw. Bovendien zijn er op de dakconstructie ook nog eens 3.240 zonnepanelen geplaatst, die samen 753 MW per jaar aan vermogen genereren. In nauw overleg met Heijmans bepaalde ABT de locatie en de hoek van de zonnepanelen.

Nominatie Vernufteling 2013

De staalconstructie van het dak ontving een nominatie voor de Vernufteling 2013.

Winnaar Nationale Staalprijs 2016

In de categorie Utiliteitsbouw ontving het Nationaal Militair Museum de Nationale Staalprijs 2016.

Deel dit bericht