Muziekgebouw aan het IJ / BIMhuis
Muziekgebouw aan het IJ / BIMhuisAmsterdam
Muziekgebouw aan het IJ / BIMhuis
Muziekgebouw aan het IJ / BIMhuisAmsterdam
Muziekgebouw aan het IJ / BIMhuis
Muziekgebouw aan het IJ / BIMhuisAmsterdam
Project
Muziekgebouw aan het IJ / BIMhuis
Opdrachtgever
Gemeentelijk Havenbedrijf Amsterdam
Architect
3XN (Aarhus, Kopenhagen Denemarken)
Locatie
Amsterdam
Projectomvang

15.850 m² bvo

Doorlooptijd
1998 - 2004

De gemeente Amsterdam besloot om op een bouwlocatie aan het IJ een nieuw muziektheater te realiseren, als vervanging van onder andere de IJsbreker. Het doosvormige gebouw, ontworpen door het Deense architectenbureau 3XN, omvat een grote zaal voor algemene moderne muziek, een meerlaagse foyer aan de IJ-zijde en een kleine zaal voor experimentele jazz, het BIMhuis.

Geluidseisen
De combinatie van de verschillende zalen maakt het ontwerp en de bouw complex. Zij moeten namelijk als zelfstandig opererende eenheden kunnen functioneren. Dit betekende onder meer dat de draagconstructies van de twee zalen en de rest van het gebouw volledig gescheiden moesten worden. De locatie vereiste bovendien een strenge scheiding tussen binnen en buiten. De zaal moest een dusdanig hoog akoestisch niveau hebben dat zij als opnamestudio kan fungeren. Om dit te bereiken is een doos-in-doos constructie ontworpen. De buitendoos is gemaakt van schoonbeton. Deze massa houdt luchtgeluid tegen. Om ook contactgeluid buiten te houden is in deze buitendoos een volledig ontkoppelde binnendoos geplaatst. De zwevende vloer is geplaatst op akoestische trillings-isolatoren. Het plafond is in hoogte verstelbaar.

Constructie
De ontkoppeling tussen binnen- en buitendoos is tot en met de fundering doorgezet. In de vloer zijn hiertoe dilataties aangebracht.

Het dak van de concertzaal wordt gedragen door stalen spanten waarop kanaalplaatvloeren liggen die door hun massa voor voldoende geluidisolatie zorgen. Ook de publieke ruimte wordt overspannen door vakwerkliggers. De spanten hebben als voordeel dat de luchtkanalen hier eenvoudig doorheen gevoerd konden worden.

De luifel die aan de voorkant liefst 19 meter uitkraagt en 24 meter boven de grond zweeft, wordt eveneens gedragen door stalen vakwerkspanten. In de hoeken moesten van deze spanten balkenroosters worden gemaakt omdat de luifel daar aan twee kanten uitkraagt.

Rol ABT
ABT had op verschillende gebieden een bijdrage aan dit project. ABT was verantwoordelijke voor de constructieve advisering, bouwkostenmanagement, bouwplaatsmanagement, projectmanagement, directievoering, co-architect 3xN, bouwtechnische planuitwerking en exploitatieberekening.

Deel dit bericht