Museum de Fundatie
Museum de FundatieZwolle
Museum de Fundatie
Museum de FundatieZwolle
Museum de Fundatie
Museum de FundatieZwolle
Museum de Fundatie
Museum de FundatieZwolle
Project
Museum de Fundatie
Opdrachtgever
Gemeente Zwolle
Architect
Bierman Henket Architecten
Locatie
Zwolle
Projectomvang

900 mbvo

Doorlooptijd
2012 - 2013

In het neoclassicistische gebouw uit 1840 zat oorspronkelijk een rechtbank. In 1977 werd het monument verbouwd tot kantoor voor de Rijksplanologische Dienst. Na een interne transformatie door architect Gunnar Daan is sinds 2004 museum De Fundatie in het gebouw gehuisvest.

Uiteindelijk werd het gebouw te klein om op een goede manier de eigen collectie tentoon te kunnen stellen en is een plan voor uitbreiding gemaakt. Het is uitgebreid met een bijzondere ellipsvorm op het dak, ontworpen door architect Hubert-Jan Henket. Hij heeft gekozen voor een opbouw die sterk contrasteert met het neoclassicistische gebouw.

‘Het oog van Zwolle’
De ellips is een staalconstructie van 33 meter lang 22 meter breed. Het is bekleed met hout en vervolgens met speciale wigvormige keramische tegels. In de ellips bevindt zich een tentoonstellingsruimte van duizend vierkante meter, verdeeld over twee verdiepingen. Een groot raam biedt uitzicht over de historische binnenstad van Zwolle.

Constructie
Om de stabiliteit van de ellips te waarborgen is een trekband om de vorm aangebracht. Tussen de profielen zijn houten schenkels aangebracht. Hier overheen ligt een dubbel regelwerk met dakbedekking. Het nieuwe lichaam steunt op staalplaatbeton vloeren die op zware HEB 900 rusten en die op hun beurt worden gedragen door kolommen van vierkante staalprofielen. Deze kolommen worden dwars door het bestaande gebouw heen gevoerd. Hiertoe zijn gaten in de bestaande vloeren aangebracht. De kolommen dragen hun krachten uiteindelijk via betonnen poeren op de ondergrond over.

Rol ABT
ABT verzorgde het constructief en geotechnisch ontwerp van deze blobvormige aandachtstrekker. Naast de bijzondere vormgeving en complexe constructie vormden ook de korte doorlooptijd en het werken binnen het monumentale museum een uitdaging. ABT was tijdens de uitvoering verantwoordelijk voor het bouwmanagement.

Prijzen
De uitbreiding van het Museum de Fundatie in Zwolle is bekroond met de Dutch Design Award 2013 in de categorie ruimtelijk, beste exterieur. De jury zag de historie van de keramische tegels van de uitbreiding gereflecteerd in het design, op een manier die het gebouw herpositioneert zonder dit te domineren. De schijnbare contradictie tussen klassiek en futuristisch is evenwichtig en geeft het gebouw een indrukwekkende uitstraling.Daarnaast werd het museum genomineerd voor de Gulden Feniks 2014 in categorie Renovatie. 

Deel dit bericht