MontevideoRotterdam
MontevideoRotterdam
MontevideoRotterdam
Project
Montevideo
Opdrachtgever
ING Vastgoed Ontwikkeling B.V.
Architect
Mecanoo
Locatie
Rotterdam
Projectomvang

57.530 m² bvo

Doorlooptijd
1999 - 2005

Op de Wilhelminapier is één van de hoogste woon-/ werktoren van Nederland gerealiseerd. Het gebouw bestaat uit 44 verdiepingen en bevat 192 woningen met 54 verschillende woontypes.

New York als voorbeeld
Het stedenbouwkundige ontwerp voor de Wilhelmina Pier van Francine Houben van Mecanoo bepaalde dat de nog te ontwikkelen gebouwen als verticale steden ontworpen moesten worden. Grootstedelijke objecten – als eindeloze rijen balkons - waren verboden. De Montevideo-toren is een strak gematerialiseerd en gedetailleerde toren geworden waarvoor New Yorkse wolkenkrabbers als inspiratie hebben gediend.

Constructie
De bovenste drie verdiepingen vormen een penthouse met zwembad. Daarnaast zijn er diverse kantoorruimtes, winkelruimtes en horeca in het gebouw te vinden.
Tot en met de 27ste verdieping bestaat uit een in het werk gestorte betonconstructie. De bovenste lagen worden gedragen door een staalconstructie waardoor flexibiliteit van de indeling mogelijk is.

Tevens beschikt de Montevideo over een tweelaags ondergronds parkeergarage.
Door delen van de constructie in staal uit te voeren is het gebouw niet alleen flexibel indeelbaar maar ook lichter geworden. Het gebouw kon hierdoor op de eerste zandlaag worden gefundeerd. Dit maakte de realisatie van het gebouw goedkoper.
De toren bestaat zowel programmatisch als constructief uit drie onderdelen die bij de functie aansluiten.

De begane grond en de eerste twee lagen zijn constructief zo open mogelijk gehouden. Voor de kolommen is sterk staal toegepast en de betonnen kern en schoren zorgen voor de stabiliteit. De stabiliteit wordt nu verkregen door diagonaal geplaatste staalprofielen direct achter de gevel; de zogenaamde gevelbuisconstructie.
Uiteraard betekende het ontwerpen van drie verschillende constructieprincipes ook dat er overbruggingsconstructies ontwikkeld moesten worden. Hiervoor zijn zware balken ontwikkeld die zijn samengesteld uit platen met een maximale dikte leverbaar in S355 kwaliteit.

ABT was verantwoordelijk voor de hoofddraagconstructie en geotechnische advisering.

Prijs
Montevideo Rotterdam was finalist voor de International Highrise Award in 2006.

Foto's
Luuk Kramer
Deel dit bericht