Molenwerf
MolenwerfAmsterdam
Molenwerf
MolenwerfAmsterdam
Molenwerf
MolenwerfAmsterdam
Project
Molenwerf
Opdrachtgever
Syntrus Achmea Real Estate & Finance
Architect
KOW Concepts, Design & Development BV
Locatie
Amsterdam
Projectomvang

22.644 m² bvo met een onderliggende parkeergarage circa 8.771 m² bvo

Doorlooptijd
2011 - 2012

Wat doe je met een kantoorgebouw dat niet meer rendabel is? Soms blijkt transformatie tot appartementencomplex mogelijk. Dat is bijvoorbeeld het geval in Amsterdam, waar Syntrus Achmea Real Estate & Finance het kantoorgebouw Molenwerf nieuw leven inblies met 185 appartementen. ABT adviseerde over de constructie.

Pas tien jaar oud maar toe aan een tweede leven: kantoorgebouw Molenwerf, kreeg een nieuwe kans als appartementencomplex. Het pand leende zich er voor, met zijn metselwerk gevel, raampartijen en dakterrassen. 185 appartementen zijn ingepast in het acht lagen tellende gebouw, verdeeld over vier torens en een centrale as. Wat betekende dat voor de constructie? Was het verantwoord om ingrijpende verbouwingen door te voeren?

Het ontwerpteam bracht, met behulp van de gemeente en de oorspronkelijke hoofdconstructeur, de bestaande constructie in kaart. Om de constructieve samenhang van de verschillende bouwdelen te analyseren, werd een deel van de constructie opnieuw gemodelleerd in BIM. Dit model werd ook de basis voor de technische tekeningen voor de transformatie.

Draagstructuur en belasting
Veel hing af van het type draagstructuur en de gerekende belasting. Oorspronkelijk waren de kanaalplaatvloeren zonder druklaag berekend op een veranderlijke vloerbelasting van
400 kg/m2. De restcapaciteit bleek voldoende om een zwaarder vloerpakket en een groter aandeel scheidingswanden te dragen én op de zesde bouwlaag vier opbouwen te realiseren.

Om de toekomstige bewoners de nodige buitenruimte te bieden, zijn balkons aangebracht. Het gewicht mocht gemiddeld maximaal 300 kg/m2 bedragen. Met architect KOW Concepts, Design & Development BV is gekozen voor een hoge sterkte balkonplaat variërend van 60 tot 90 mm dik, met trekstangen in de buitenrand. Een stalen buis vormt de hefboom die het gewicht van het balkon in evenwicht brengt met de achterliggende kanaalplaatvloer.

Durf en kennis
Inmiddels is de transformatie een feit. Molenwerf biedt een ruime keuze aan appartementen met terras of balkon en parkeergarage. De grote raampartijen bieden veel lichtinval. Dat de transformatie niet mogelijk was geweest zonder veel kennis van constructies en de kunst van betrokken partijen om te zoeken naar innovatieve oplossingen, is bij de bewoners veelal onbekend. 

Deel dit bericht