Milieu Educatie Centrum (MEC)
Milieu Educatie Centrum (MEC)Assen
Milieu Educatie Centrum (MEC)
Milieu Educatie Centrum (MEC)Assen
Milieu Educatie Centrum (MEC)
Milieu Educatie Centrum (MEC)Assen
Project
Milieu Educatie Centrum (MEC)
Opdrachtgever
24H Architecture
Architect
24H Architecture
Locatie
Assen
Projectomvang

1.932 mbvo

Doorlooptijd
2010 - 2012

Geïntegreerd in de natuurlijke omgeving, ligt het Milieu Educatie Centrum (MEC) aan de rand van het Asserbos. Het gebouw, in de vorm van een termietenheuvel, is ontworpen door 24H architecture. Gemeente Assen had de ambitie om een duurzaam en innovatief concept te verpakken in een low-tech, CO2-neutraal gebouw. Deze duurzame maatregelen moesten tevens zichtbaar worden gemaakt als educatief onderdeel van het MEC.

Tijdens de realisatie van het MEC, is vooral gebruik gemaakt van veelal herbruikbare en natuurlijke bouwmaterialen. De constructie van het duurzame gebouw bestaat uit gelamineerde houten spanten. Een groot gedeelte van de dragende binnenwanden is uitgevoerd in hout. Het MEC omvat tentoonstellingsruimtes, kantoren, horecavoorzieningen, faciliteiten voor de kinderboerderij en wijkpost. Daarnaast functioneert de toren als oriëntatiepunt en uitkijktoren.

Duurzame termietenheuvel
Het MEC profiteert maximaal van haar oriëntatie en inbedding in het landschap van Assen. Zo maakt de duurzame termietenheuvel gebruik van natuurlijke energiebronnen, zoals zonne-energie en een pelletkachel. Daarnaast zorgen de grondpijpen en zonnetoren voor een natuurlijke ventilatie. Het riool wordt minimaal belast dankzij het bufferen van regenwater. Dankzij het grasdak en de zijkanten van aarde, is het MEC goed geïsoleerd. De twee groene daken komen samen aan de top van het MEC, waar bezoekers en dieren elkaar tegenkomen bij de zonnetoren.

Rol ABT
Het ontwerpteam bestond uit DGMR (bouwfysica, duurzaamheid en akoestiek), AMIC Installation Consultancy (installaties) en ABT. Tijdens dit project verzorgde ABT de constructieve advisering en kostenbewaking.

Deel dit bericht