MetaForum
MetaForumEindhoven
MetaForum
MetaForumEindhoven
MetaForum
MetaForumEindhoven
MetaForum
MetaForumEindhoven
Project
MetaForum
Opdrachtgever
Ector Hoogstad Architecten
Architect
Ector Hoogstad Architecten
Locatie
Eindhoven
Projectomvang

bruto vloeroppervlak circa 32.500 m² bvo

gebouw inhoud circa 16.2000 m³ bvo

Doorlooptijd
2007 - 2011

De W-hal op de campus van de TU Eindhoven zou in eerste instantie worden gesloopt. Uit studies bleek dat dit goedkoper was dan restauratie en renovatie van de door architect Van Embden ontworpen hal. Van de W-hal is vooral de dakconstructie bijzonder. In een dambordpatroon zijn delen twee meter opgetild om daglicht naar binnen te laten. De plannen veranderden drastisch toen de Stichting Wederopbouw Erfgoed met succes de gemeentelijke monumentenstatus voor de hal had aangevraagd. Niet alleen het dak, maar ook de lichte gevelconstructie moesten worden behouden.

Hergebruik en nieuw
Uit onderzoek bleek dat de hoofddraagconstructie van zowel het dak als de begane grondvloer goed hergebruikt konden worden. Desondanks is een deel van de begane grondvloer gesloopt om ruimte te creëren voor een souterrain met daarin individuele werkplekken en boekendepots. Daglicht kan doordringen door grote vides. Een deel van het dak van de hal verdwijnt om het blokvormige volume (de 'Pod') te ontsluiten. Dit nieuwe gebouw, dat 'zweeft' boven de hal, huisvest de faculteit Wiskunde en Natuurkunde. Om het zwevende effect te verkrijgen is het aantal steunpunten tot 20 beperkt en kraagt het gebouw aan beide kopzijden ver uit. De positie van de Pod valt samen met die van het souterrain; dat was kostentechnisch gunstig.

De ontsluiting van de W-hal via loopbruggen is gelijk gebleven maar de loopbruggen en de tussenvloeren in de hal zijn gesloopt en vervangen door nieuwe. Hierbij is de ondersteuning van de tussenvloeren zo bepaald dat zij aansluiten op het oorspronkelijke palenraster onder de begane grondvloer.

In de hal zijn onder meer een bibliotheek, instructielokalen, een restaurant en kantoren gevestigd. Een deel van de hal functioneert als overdekte buitenruimte: het Forum.

ABT was verantwoordelijk voor het constructief ontwerp, constructieve advisering en de geotechnische advisering.

Prijs
Metaforum is winnaar van de Gulden Feniks 2013, in de categorie Transformatie.

Deel dit bericht