Markthal Leidsche Rijn
Markthal Leidsche Rijn Utrecht
Markthal Leidsche Rijn
Markthal Leidsche RijnUtrecht
Markthal Leidsche Rijn
Markthal Leidsche RijnUtrecht
Project
Markthal Leidsche Rijn
Opdrachtgever
Bureau NegenTien
Locatie
Utrecht
Projectomvang

30 bij 30 meter 

Doorlooptijd
2011-2014

Op het toekomstige Berlijnplein in de wijk Leidsche Rijn Centrum is boven de tunnelbak van de A2 een markthal opgebouwd uit hergebruikte 19e-eeuwse perronoverkappingen van station Utrecht Centraal. Deze overkapping is samengesteld uit bestaande (deels giet-) ijzeren spanten. De toepassing van oude materialen vroeg om speciale berekeningen en restauratie.

Constructie en fundering
De perronoverkappingen bestaan uit gietijzeren kolommen en geklinknagelde stalen boogspanten en langsliggers. De spanten vormen een grid van drie bogen naast elkaar en vijf achter elkaar. Het was de vraag of de constructie voldoende sterk zou zijn. Dit was afhankelijk van de materialen, de wijze van opstelling en de fundering. Opdrachtgever Bureau NegenTien schakelde voor de Gemeente Utrecht ABT in. Materiaalonderzoek liet zien dat het staal kwalitatief vergelijkbaar is met huidig constructiestaal (S235). ABT heeft de nieuwe opstelling van de spanten constructief doorgerekend en de fundering eronder ontworpen. Daarbij moest ABT er rekening mee houden dat de markthal op het dak van de A2-tunnel komt te staan. Maar het is gelukt: de constructie voldoet aan de huidige eisen. 

Deel dit bericht