LuxorArnhem
Project
Luxor
Opdrachtgever
Gemeente Arnhem
Architect
Architectenbureau Fritz
Locatie
Arnhem
Projectomvang

Theater circa 1.900 m² bvo,
Gedeelte nieuwbouw 800 m² bvo 

Doorlooptijd
2006 - 2008

Een historisch gebouw ombouwen tot popzaal is niet eenvoudig. En toch wilde de gemeente Arnhem van de uit 1915 stammende en door Willem Diehl ontworpen bioscoop Luxor een muziekzaal en poppodium maken.

Geluiddicht
Met name de akoestische eisen bleken een groot probleem. Om het monument aan de achterzijde geluiddicht te krijgen is de later toegevoegde aanbouw vervangen door nieuwbouw met een tweelaagse kelder. De bouw van de kelder was problematisch omdat vlak achter het gebouw de tunnel van het Ondergronds Afval Transportsysteem loopt. Damwanden slaan zou de naastgelegen gebouwen beschadigen door de veroorzaakte trillingen. Daarom zijn met behulp van injecties met waterglas verharde waterdichte wanden gecreëerd. De kleine zaal op de verdieping aan de voorzijde van het gebouw is geluiddicht gemaakt door 45 mm dik glas toe te passen.

Popzaal
De mooiste ruimte is zonder twijfel de grote popzaal met het prachtig gerestaureerde cassetteplafond. Bijzonder is ook het nieuwe, 3,8 meter ver uitkragende balkon. Om een dansende massa te kunnen weerstaan is het balkon opgebouwd uit hoge staalprofielen met een staalbetonvloer. Het geheel wordt gedragen door bestaande metselwerk kolommen die versterkt worden door een uit staalplaten opgebouwde constructie.

Boven het plafond van het monument bevindt zich het oorspronkelijke dak. De ruimte tussen plafond en dak was onvoldoende om de vereiste geluidisolatie en de installaties in onder te brengen. Boven de bestaande kap is daarom een nieuwe doos geplaatst. De vloeren hiervan worden gedragen door de bestaande bouwmuren.

Al die extra toevoegingen zouden de bestaande fundatie te veel belasten. Daarom is ook de bodem onder de fundatie met waterglas geïnjecteerd waardoor de krachten door een groter gebied opgenomen worden.

ABT verzorgde de constructieve advisering en geotechnische advisering.

Foto's
Rob Hoekstra
Rob Hoekstra
Deel dit bericht