Kunstencentrum Kunstlinie
Kunstencentrum KunstlinieAlmere
Kunstencentrum Kunstlinie
Kunstencentrum KunstlinieAlmere
Kunstencentrum Kunstlinie
Kunstencentrum KunstlinieAlmere
Kunstencentrum Kunstlinie
Kunstencentrum KunstlinieAlmere
Project
Kunstencentrum Kunstlinie
Opdrachtgever
Gemeente Almere
Architect
SANAA/Kazuyo Seijma, Ryue Nishizawa & Associates
Locatie
Almere
Projectomvang

19.000 m² bvo

Doorlooptijd
2000 - 2006

Het programma voor dit nieuwe theater bevatte niet alleen twee grote theaterzalen, maar ook al het culturele onderwijs van Almere.

Labyrint
Het Japanse architectenbureau SANAA met hoofdontwerpster Kazuyo Sejima heeft zich voor haar ontwerp laten inspireren door het paleis van de Shogun. Om te voorkomen dat een labyrint zou ontstaan waarin het lastig oriënteren is, hebben de architecten drie zichtlijnen in de plattegrond opgenomen die dwars door het gebouw heen snijden. De bezoekers hervinden zo de oriëntatie en krijgen een prachtig ingekaderd uitzicht over het Weerwater.

Minimaliseren bouwkundige
Een gevaar was dat het gebouw extreem donker en naargeestig zou worden. En dat terwijl SANAA daglicht een belangrijke rol in haar ontwerpen laat spelen. Daarom is de gevel opgebouwd uit grote glaspanelen. Spectaculair is de glasgevel van de foyer van de grootste zaal. De hoogte van 25 meter, maar vooral het ogenschijnlijk ontbreken van een achterconstructie is opvallend. De horizontale en verticale vinnen zijn gemaakt van 400 millimeter hoog en 20 millimeter dik massief staal. Het staal is verdwenen achter aluminium beplating waardoor de gevel op een normale vliesgevel lijkt.

Het minimaliseren van het bouwkundige is door het hele gebouw terug te vinden. Zo moesten ook de wanden tussen de verschillende oefenlokalen uiterst dun worden. Eigenlijk te dun om voldoende geluidisolatie te verkrijgen. In de wanden zijn massief stalen kolommen van 40 mm dik en 180 mm breed opgenomen die 1200 mm hart op hart zijn geplaatst. Hiertussen is 40 mm dik minerale wol aangebracht. Aan beide kanten afgewerkt met dubbele gipsplaten. De totale wanddikte bedraagt hierdoor slechts 90 mm.

Ook het dak mocht niet meer dan een streep worden. Dit is daarom opgebouwd uit kanaalplaten van hoogwaardig beton met voorspanning. Ruimte voor de installaties was er niet. Daarom is gekozen voor ventilerende convectorunits die verse lucht van onder het gebouw aanzuigen.

Rol ABT
ABT was verantwoordelijk voor de constructieve advisering, ondersteuning van de architect, bouwkostenmanagement en bouwtechnische planuitwerking.

Deel dit bericht