Koninklijke Burgers' ZooArnhem
Koninklijke Burgers' ZooArnhem
Koninklijke Burgers' ZooArnhem
Koninklijke Burgers' ZooArnhem
Koninklijke Burgers' ZooArnhem
Project
Koninklijke Burgers' Zoo
Opdrachtgever
Koninklijke Burgers' Zoo
Architect
Wiegerinck Architecten | Koninklijke Burgers' Zoo
Locatie
Arnhem
Doorlooptijd
Sinds 1986 – heden

Bouwen in een dierentuin betekent dat er met bijzondere veiligheidseisen rekening gehouden dient te worden. Een olifant weegt bijvoorbeeld 4000 kilo; slaat een dergelijke massa op hol dan moeten verzorgers snel en veilig kunnen vluchten. Bij de ontwikkeling van de Rimba moest er weer met andere aspecten rekening gehouden worden. De Rimba is sinds 2009 het nieuwe buitenverblijf van onder meer de beren. Beren blijken grote slopers te zijn. Bovendien zijn ze uiterst agressief. De omheining moet zo ontworpen zijn dat bezoekers er veilig langs kunnen lopen, tegelijkertijd mogen de hekken zo min mogelijk opvallen. De ervaring van het tussen de dieren lopen wordt zo versterkt.

Bijzondere projecten
De directie van Koninklijke Burgers’ Zoo wil uiteraard niet alleen de veiligheid van bezoekers, werknemers en dieren waarborgen, maar wil om die ervaring te intensiveren ook heel bijzondere gebouwen realiseren. Burgers’ Bush kon mede dankzij de vooruitstrevendheid van de directie het op dat moment (1986) grootste luchtkussendak ter wereld realiseren. Het bijzondere van het dak wordt geaccentueerd door een even bijzondere staalconstructie waarvoor ABT de Nederlandse en Europese Staalprijs won.

Burgers'Ocean, een ander architectonisch en bouwtechnisch opmerkelijk gebouw, heeft met 19 x 6 meter nog altijd de grootste gebogen ruit ter wereld. Hiervoor is geen glas gebruikt omdat glas in deze toepassing niet doorzichtig zou zijn. Er is destijds voor deze toepassing een nog tamelijk nieuw materiaal PMMA gekozen.

Andere recente projecten zijn onder meer de Kids Jungle (een overdekte speeltuin met een organische vorm) en Burgers'Mangrove (de grootste overdekte mangrove ter wereld). Dit bijzondere ecosysteem is geïnspireerd op de mangroves in Belize. Het bestaat uit een zoet-zoutwaterbassin en een hal die tevens fungeert als vlindertuin. Bijzonder is dat dit project grotendeels tot stand kwam door medewerkers van Koninklijke Burgers’ Zoo zelf, in samenwerking met PH adviseurs en ABT.

Rol ABT
Al meer dan 35 jaar ontwerpt ABT de gebouwen voor Koninklijke Burgers’ Zoo. Naast het constructief ontwerp van de nieuwe gebouwen of van verbouwingen wordt ABT ook vaak betrokken bij het ontwerp van de inrichting, de uitvoering en de keuze van toe te passen materialen. De brede kennis van ABT komt vooral tot zijn recht omdat bij de ontwikkeling van nieuwe gebouwen bij Koninklijke Burgers’Zoo de fase van ontwerp tot uitvoering altijd kort is en tijdens de uitvoering nieuwe inzichten of ideeën snel geimplementeerd moeten kunnen worden.  

Prijzen
In 1987 behaalde Koninklijke Burgers' Zoo voor de bijzondere staalconstructie van de Burgers's Bush de Nederlandse en Europese Staalprijs. In 2013 ontving zij een eervolle vermelding voor het Feestaardvarken dat ter ere van Koninklijke Burgers' Zoo 100-jarige bestaan een mooi plekje in de binnenstad van Arnhem kreeg.

Foto's
Auditorium
Auditorium
Overkapping dessert
Dessert
Dessert
Dessert
Dessert
Dessert
Entreegebouwen
Foyer
Glazen brug
Glazen brug
Glazen brug
Kids Jungle
Kids Jungle
Kids Jungle
Longneckbar
Ocean
Ocean
Ocean Wiegerinck architecten
Olifantenverblijf
Olifantenverblijf
Panterverblijf
Panterverblijf
Safari restaurant
Safari restaurant
Snackcorner
Snackcorner
Deel dit bericht