Koninklijke Burgers' Zoo
Koninklijke Burgers' ZooArnhem
Koninklijke Burgers' Zoo
Koninklijke Burgers' ZooArnhem
Koninklijke Burgers' Zoo
Koninklijke Burgers' ZooArnhem
Koninklijke Burgers' Zoo
Koninklijke Burgers' ZooArnhem
Koninklijke Burgers' Zoo
Koninklijke Burgers' ZooArnhem
Project
Koninklijke Burgers' Zoo
Opdrachtgever
Koninklijke Burgers' Zoo
Architect
Wiegerinck Architecten
Locatie
Arnhem
Doorlooptijd
Sinds 1986 – heden

Bouwen in een dierentuin betekent dat er met bijzondere veiligheidseisen rekening gehouden dient te worden. Een olifant weegt bijvoorbeeld 4000 kilo; slaat een dergelijke massa op hol dan moeten verzorgers snel en veilig kunnen vluchten. Bij de ontwikkeling van de Rimba moest er weer met andere aspecten rekening gehouden worden. De Rimba is sinds 2009 het nieuwe buitenverblijf van onder meer de beren. Beren blijken grote slopers te zijn. Bovendien zijn ze uiterst agressief. De omheining moet zo ontworpen zijn dat bezoekers er veilig langs kunnen lopen, tegelijkertijd mogen de hekken zo min mogelijk opvallen. De ervaring van het tussen de dieren lopen wordt zo versterkt.

Bijzondere projecten
De directie van Koninklijke Burgers’ Zoo wil uiteraard niet alleen de veiligheid van bezoekers, werknemers en dieren waarborgen, maar wil om die ervaring te intensiveren ook heel bijzondere gebouwen realiseren. Burgers’ Bush kon mede dankzij de vooruitstrevendheid van de directie het op dat moment (1985) grootste luchtkussendak ter wereld realiseren. Het bijzondere van het dak wordt geaccentueerd door een even bijzondere staalconstructie waarvoor ABT de Nederlandse en Europese Staalprijs won.

Het aquarium, een ander architectonisch en bouwtechnisch opmerkelijk gebouw, heeft met 19 x 6 meter nog altijd de grootste gebogen ruit ter wereld. Hiervoor is geen glas gebruikt omdat glas in deze toepassing niet doorzichtig zou zijn. Er is destijds voor  een nog tamelijk nieuwe materiaal PMMA gekozen.

Het laatst gerealiseerde project is de Kids Jungle, een overdekte speeltuin met een organische vorm.

Rol ABT
Al meer dan 40 jaar ontwerpt en realiseert een vast bouwteam de gebouwen voor Burgers’ Zoo. Naast ABT bestaat dit team uit Wiegerinck Architecten, BAM Bouw en Techniek en was het voormalige Maessen & Hendriks Technische installaties ook bij tal van projecten betrokken. Dit team houdt zich nu ook bezig met de ontwikkeling van Seafari de eerste indoor onderwatersafari die in Arnhem gerealiseerd zal gaan worden.

Prijzen
In 1985 behaalde Koninklijke Burgers' Zoo voor de bijzondere staalconstructie van de Burgers's Bush de Nederlandse en Europese Staalprijs. In 2013 ontving zij een eervolle vermelding voor het Feestaardvarken dat ter ere van Koninklijke Burgers' Zoo 60-jarige bestaan een mooi plekje in de binnenstad van Arnhem kreeg. 
 

Deel dit bericht