Koningin Elisabethzaal
Koningin ElisabethzaalAntwerpen
Koningin Elisabethzaal
Koningin ElisabethzaalAntwerpen
Project
Koningin Elisabethzaal
Opdrachtgever
KMDA / deFilmharmonie Antwerpen
Architect
SimpsonHaugh and Partners
Locatie
Antwerpen
Projectomvang

29.085 m².

Doorlooptijd
2009 – heden

Ligging

De Elisabethzaal ligt prachtig aan het Astridplein, in het centrum van Antwerpen. Vlak naast het Centraal Station en de Zoo. Het Zalencomplex waar de Elisabethzaal tegenaan gebouwd is, kent een aantal bijzondere zalen zoals de Marmeren, Darwin en Verlatzaal. De Elisabethzaal was ook mooi, maar technisch zwaar verouderd. De akoestiek was matig, maar ook de faciliteiten waren onder de maat.

Nieuwbouw

Om ruimte voor verbetering te creëren wordt het warrige stelsel aan gangetjes naar de zaal gesloopt. Er ontstaat zo een serie van hoge atria als scheiding tussen de Elisabethzaal en het 19e eeuwse Zalencomplex. Nadat eerst is onderzocht of de zaal behouden kon blijven, is men na formulering van de akoestische, logistieke en financiële randvoorwaarden tot de conclusie gekomen dat het beter is om nieuwbouw te plegen.

De nieuwe zaal zal iets smaller worden dan de oude zaal, om zo een vide te creëren. Zij zal grotendeels gedragen worden door zijwanden van ter plaatse gestort beton. Het beton zorgt voor de stabiliteit van de zaal en geeft de zaal bovendien voldoende massa om het geluid binnen te houden. Grote uitkragende spanten dragen twee zwevende balkons aan de achterzijde van de zaal. Deze balkons lopen tevens door aan de zijkanten van de zaal. De technische installaties van de concertzaal worden gedragen door verdiepingshoge stalen spanten die de gehele ruimte overspannen. De zaal staat boven op een nieuw te bouwen parkeerkelder. De parkeerkelder is ingesloten in de omliggende bebouwing, wat de uitvoering extra uitdagend maakt. ABT is verantwoordelijke voor de bouwkundige constructies.

Deel dit bericht