Kloostertuin Brakkenstein
Kloostertuin BrakkensteinNijmegen
Project
Kloostertuin Brakkenstein
Opdrachtgever
Ballast Nedam
Architect
diederendirrix architecten
Locatie
Nijmegen
Projectomvang

96 appartementen, 4 aaneengeschakelde woningen en 2.500 m² bvo halfverdiepte parkeergarage

Doorlooptijd
2014 - 2016

In opdracht van de Nederlandse Provincie der Paters Jezuïeten ontwikkelt Ballast Nedam een passende leefomgeving voor paters: appartementencomplex Kloostertuin Brakkenstein in Nijmegen. Het pand is ontworpen door diederendirrix architecten, ABT tekent voor de installaties en bouwfysische advisering. Kloostertuin Brakkenstein wordt het eerste Nederlandse appartementencomplex met thermische ijs opslag.

Appartementencomplex Kloostertuin Brakkenstein omvat zes bouwlagen met 98 wooneenheden en 140 ondergrondse parkeerplaatsen. Het wordt de thuishaven voor Paters en Jezuïeten, maar ook voor niet-religieuze bewoners. Het complex voorziet in een zorgoproepsysteem, centrale ruimten voor ontmoeting, vergadering en twee kapellen. Het pand wordt medio 2016 opgeleverd.

Een voormalige drukkerij, gelegen naast Kloostertuin, krijgt een grootschalige opknapbeurt. Hier komen kantoren, een keuken, een bibliotheek en een refter. Een gang zal beide gebouwen verbinden.

Thermische opslag
Uitgangspunt voor Kloostertuin is, dat het gebouw energetisch verantwoord moet zijn. Overal is gekeken naar mogelijkheden voor energiebesparing. Dat resulteerde erin, dat dit een van de eerste woongebouwen in Nederland wordt met een thermische opslag. De installatie bestaat uit een zon-lucht collector, een betonnen buffertank, twee warmtewisselaars, een pomp en vloerverwarming. Zon, lucht, aarde, water en 730 m3 ijs doen de rest: het pand wordt duurzaam verwarmd en gekoeld. In de zomer nemen de zon-luchtcollectoren zonne-energie op en slaan die op in een ondergrondse ijsbuffer. Is er in het pand behoefte aan warmte, dan wordt het water daar afgekoeld tot onder het vriespunt. Daarbij komt kristallisatiewarmte vrij, die te benutten is voor verwarming van het pand. Na de winter verloopt het proces in omgekeerde richting. Een automatisch besturingssysteem reguleert dit proces. Het is een gesloten energiesysteem, dat de waterkwaliteit van de grond niet beïnvloedt. Dat is belangrijk, omdat het complex in een waterwingebied staat. Het rendement van het systeem is ook net iets hoger dan van een bodemopslagsysteem in de vorm van een bron.

Naast dit staaltje van innovatie in duurzaamheid krijgt het gebouw ook nog eens 300 m2 zonnecellen op het dak en wordt het voortreffelijk geïsoleerd.

Deel dit bericht