Kasteel Ruurlo
Kasteel RuurloRuurlo
Kasteel Ruurlo
Kasteel RuurloRuurlo
Project
Kasteel Ruurlo
Opdrachtgever
Dhr. Melchers
Architect
Verlaan & Bouwstra Architecten
Locatie
Ruurlo
Projectomvang

2080 m2

Doorlooptijd
2014 - 2015

Kasteel Ruurlo ligt te midden van haar grachten in het zuiden van het Gelderse dorp Ruurlo. Het culturele erfgoed heeft in zijn bijna 700-jarige geschiedenis verschillende functies gehad. In opdracht van de huidige eigenaar, zakenman Hans Melchers, is besloten om het kasteel te verbouwen tot een museum met werken van Carel Willink (magisch realisme).

Architectenbureau Verlaan & Bouwstra heeft de leiding rond alle aanpassingen die nodig zijn om Kasteel Ruurlo geschikt te maken voor de nieuwe functie. Hierbij moest het architectenbureau rekening houden met de beschermde status van het kasteel, maar tegelijkertijd ook de functionaliteit en comfort van het erfgoed op hoog niveau brengen.

Verlaan & Bouwstra Architecten

Glazen serre
Voor het museum waren op de begane grond meer vloeroppervlak en een nieuwe entree nodig. Om het aanzicht van het kasteel zo min mogelijk te verstoren, ontwierp Verlaan & Bouwstra daarom een glazen serre. ABT's glasgroep ontwikkelde hiervoor een constructie van horizontale en verticale vinnen. Deze vernuftige bouwbare verbinding met een volledig glad glasoppervlak verbindt beide vinnen.

Rol ABT
ABT heeft een advies verzorgd met betrekking tot de brandveiligheid, bouwfysica en installaties van het culturele erfgoed. Verder was ABT verantwoordelijk voor de gevelengineering en heeft ABT het ontwerp en de detailengineering van het glas verzorgd. ABT maakte hierbij gebruik van eerdere ervaringen bij de serre van het Dordrechts museum en een woonhuis in Leiden. Door het combineren van eerder toegepaste bewezen technieken en daarbovenop een stapje verder te gaan met innoveren is een bijzondere transparante glasconstructie ontstaan.

Deel dit bericht