Kantoorgebouw Nieuw Amsterdam
Kantoorgebouw Nieuw AmsterdamAmsterdam
Project
Kantoorgebouw Nieuw Amsterdam
Opdrachtgever
ING Real Estate
Architect
de Architekten Cie
Locatie
Amsterdam
Projectomvang

43.000 m² bvo (39.000 m² verbouwing, 4.000 m² nieuwbouw)

Doorlooptijd
2010 - 2013

Bijzonder is dat een 25 jaar oud project van de Architekten Cie. nu geheel vernieuwd wordt zodat het gebouw weer aansluiting vindt bij de eisen van deze tijd. De gevels krijgen een upgrading met behoud van de aluminium elementen. Om en om zijn grotere glaspanelen ingevoegd. Zo ontstaat er een nieuwe duurzame kantooromgeving die gelijkwaardig zal zijn met elk eigentijds nieuwbouwproject.

De nieuwe identiteit van Nieuw Amsterdam is de combinatie van zorgvuldig uitgebalanceerde verschillen. De verschillen maken het gebouw afzonderlijk en verbonden tegelijk. Een boeiend stedelijk gebouw ontstaat door de drie vleugels die direct (en de twee vleugels die indirect) in verbinding staan met het nieuwe door Karres en Brands ontworpen Hoekenrodeplein. Er zijn vier even belangrijke entrees voor het complex, dat bestaan uit maximaal 30 zelfstandige eenheden. De logische en flexibele opzet maakt groei en krimp van de individuele huurders mogelijk.

Nieuw Amsterdam is vormgegeven als een klassieke compositie en verticaal verdeeld in drie onderdelen. De plint, een meer dan zeven meter hoge glazen serre met een colonnade, bevat de vier ruime entreehallen. De colonnade biedt een comfortabel verblijf voor de bezoekers van het plein en bevat publieke functies. Daarboven zijn de 14,4 meter diepe kantoorverdiepingen waar slanke ramen van vloer tot plafond een ruimtelijke weergave van elke 1,8 meter mogelijk maken. De compositie van het gebouw is afgesloten met een transparante penthouse-verdieping die een aantal opvallende atria kent.

Rol ABT
ABT was verantwoordelijk voor de constructieve en geotechnische advisering. Daarnaast is er specialistisch advies op het gebied van lijmwapening geleverd.

Deel dit bericht