Het plan Jonas op IJburg in Amsterdam is weer een stap dichterbij het BREAAM-outstanding certificaat. Aan de ambitie om deze onderscheiding voor duurzaamheidprestaties als één van de eerste woongebouwen te behalen, is met het technisch ontwerp inmiddels in de praktijk voldaan.
Waarmaken
Er is een behoorlijk krachtveld ontstaan rondom het project. Het team heeft doelen gesteld bovenop het programma van eisen. Bij de analyse van de haalbaarheid afgezet tegen inspanning en kosten heeft het team een reserve ingebouwd, maar maak het nog maar wel even waar! Door actiehouders te koppelen aan alle zogeheten credits is dat gelukt.
Esthetica
Met name het overeind houden van de esthetica vervult ABT van trots. De markt is overspannen, waardoor prijzen stijgen. Toch is er maar weinig weggesneden. De zwarthouten gevel beschikt nog niet over de juiste brandklasse, waardoor het team is overgestapt op een gepatineerd zinken alternatief. Betaalbaar, duurzaam en onderhoudsarm maar de architect is sturend.
Maritieme look
De maritieme look van het markante appartementencomplex met diverse voorzieningen – geïnspireerd op ‘Jonas en de Walvis’ – is dus in stand gebleven. Maar ook het unieke lichteffect dat dankzij een klein stromend beekje op het dak ontstaat, zit er nog steeds in; een overwinning van het bouwteam, bestaande uit architect Orange Architects, landschapsarchitect Felixx, aannemer Sprangers en vijftien teamleden vanuit ABT. Samen met dit team en opdrachtgever Amvest zo’n prestatie leveren, geeft een hoop waardering.
BIM
Binnen het plan Jonas is gebruik gemaakt van issuemanagement binnen het BIM-model om personen verantwoordelijk te maken voor actiepunten.