HUIS van Roosendaal
Project
HUIS van Roosendaal
Opdrachtgever
Gemeente Roosendaal
Architect
Hans van Heeswijk architecten
Locatie
Roosendaal
Doorlooptijd
2019 - 2022

Gemeente Roosendaal wil graag laten zien dat ze staat voor een ‘groene’ gemeente. De hoognodige renovatie van het bestaande stadskantoor uit de jaren ‘70  was het uitgelezen moment om alle registers open te trekken en die groene ambitie te laten zien. Het eindresultaat is een toegankelijk, transparant en vooral duurzaam HUIS van Roosendaal.

Circulaire renovatie

Het uitgangspunt om het oude stadskantoor van gemeente Roosendaal circulair te renoveren is op vele manieren, zichtbaar en onzichtbaar, terug te zien in het ontwerp voor het nieuwe HUIS. In de eerste plaats door de bestaande betonconstructie en het gevelmetselwerk dat grotendeels werd behouden. De nieuwe gevel met verdiepingshoog glas en gekleurde panelen achter de witte zonwering geven het gebouw een nieuw elan.

Het gebouw werd uitgebreid met een glazen atrium voor het publiekscentrum, dé ontmoetingsplek in het gebouw. Het nieuwe HUIS is een lichte, comfortabele en flexibele werkomgeving voor de medewerkers van de gemeente. Dit komt onder meer door de volledig nieuwe inrichting van de kantoorverdiepingen en de nieuwe energiezuinige, ‘slimme’ technische installaties voor verlichting en ventilatie.

Een nieuwe bestemming voor de materialen

Voor het nieuwe HUIS is vanaf de ontwerpfase gedacht aan duurzaamheid in de breedste zin van het woord. Technisch goede onderdelen in het gebouw zijn behouden en wát er is gesloopt, is niet weggegooid. Circulair renoveren betekent immers ook duurzaam slopen of beter gezegd: ‘demonteren’. De ontmanteling van het bestaande kantoor is met grote zorgvuldigheid gedaan om de vrijgekomen materialen te kunnen hergebruiken. In het nieuwe HUIS van Roosendaal, elders in de bouwkolom of zelfs daar buiten. Zo werden de houten binnenkozijnen ge-upcycled tot een prachtige parketvloer in het eet-/leescafé van het HUIS en zijn de tl-lampen uit de kantoren zichtbaar in de kroonluchters van het nieuwe atrium.

Toekomstgerichte blik

Ook bij dit project liet ABT zien dat ze denkt vanuit de gebruiker en met die blik adviseert. Toekomstbestendigheid is immers duurzaam. En dat stelt eisen aan flexibiliteit van het gehele ontwerp; niet alleen aan de indeling maar ook de constructie en installaties.

De bestaande laagbouw achter het gebouw, voorheen Publiekszaken en het ICT-servicecentrum van de gemeente, zouden in het nieuwe ontwerp worden herbestemd als vergadercentrum met verschillende vergader- en trouwzalen rondom twee grote multifunctionele ruimtes. Bij de uitwerking van de plannen werd duidelijk dat de bestaande zware constructie het toekomstig gebruik van de grote zalen letterlijk in de weg zat. Op advies van ABT werd besloten de bestaande betonconstructie te slopen maar de fundering te behouden. Hierop werd met staal een ranke constructie bedacht met kolomvrije overspanningen van de zalen.

Rol ABT

Vanaf de definitieve ontwerpfase voerde ABT als ontwerp- en BIM-coördinator het adviseursteam aan. Tijdens de uitvoering ondersteunde ABT de opdrachtgever en bouwdirectie.

Projectpartners

  • Constructeur: Van Rossum
  • Installaties, Bouwfysica, brandveiligheid en BREEAM: Nelissen adviseurs
  • Circulariteit: Repurpose
  • Bouwdirectie en toezicht: BBC bouwmanagement
  • Sloopaannemer:  Gebroeders Snellen,
  • Bouwkundig aannemer Heerkens van Bavel Bouw BV,
  • Elektrische installaties: SPIE Nederland B.V.
  • Werktuigbouwkundige installaties: Van Dijnsen Installatietechniek

Beeld renders: © Hans van Heeswijk architecten

Beeld huidige gebouw: © gemeente Roosendaal

Foto's
Deel dit bericht