Project
Huis van Delft
Opdrachtgever
Delft Village bv.
Architect
Koschuch Architects
Locatie
Delft
Projectomvang

Ca. 14.000 m2 BVO, perceel van 100 m lang en diepte van 15 tot 35 m

Doorlooptijd
4 jaar
De reputatie van Delft stoelt deels op de buitengewone prestaties van pioniers als Antoni van Leeuwenhoek, Johannes Vermeer, Hugo de Groot en Reinier de Graaf. Koschuch eert hen door in Huis van Delft de contouren van historische panden te verwerken. Het zijn vertalingen van de oorspronkelijke woon- en geboortehuizen van deze grote namen uit de stadsgeschiedenis. Aan de koppen van het gebouw verrijzen trapgevels van twintig meter hoog. In de langsgevels komen hoge glazen geveldelen als inverses van de Delftse huisjes. Dit zijn de plekken in het gebouw waar Delft zichzelf kan presenteren. ‘Techniek en innovatie’ is daarbij een van de belangrijke pijlers. Naast deze publieke ruimte, die ongeveer een vijfde van het oppervlak beslaat, komen er woningen. Die variëren van grondgebonden woningen tot maisonnettes, lofts, penthouses en appartementen.
 
Geschiedenis maken
 
Huis van Delft straalt niet alleen geschiedenis uit, maar moet zelf ook onderdeel van de geschiedenis worden. Het wordt een monument voor de toekomst, een ambitieus ontwerp met een hoog afwerkniveau. Op de gevel komen keramische tegels voorzien van een speciaal blauw glazuur, en geproduceerd door het befaamde Koninklijke Tichelaar uit Makkum.  Ook de afmetingen van het terrein zijn allesbehalve standaard. Het perceel is honderd meter lang en heeft een diepte van 15 tot 35 meter. Dat betekent een grote diversiteit aan oppervlakten.
 
Rol ABT
 
ABT tekende voor alle ingenieursdiensten. In slechts drie maanden tijd moest een solide voorlopig ontwerp gerealiseerd worden. Door hier met een integraal team aan te werken, is dat gelukt. Behalve constructie en bouwfysica waren ook installatietechniek, geotechniek en bouwkostenmanagement betrokken bij het optimaliseren van het ontwerp, in nauwe samenspraak met de architect. Omdat het complex nog definitief ingedeeld moet worden én naar de toekomst flexibel wil zijn, is gestreefd naar éénduidigheid in de constructie en installaties. Door een heldere kolomstructuur toe te passen en één type vloersysteem, blijft een flexibele invulling mogelijk. Naast het VO heeft ABT ook het DO gemaakt. Op donderdag 31 oktober 2019 werd het officiële startsein gegeven voor de bouw.

Beeld: Koschuch Architects

Deel dit bericht