House of Delft
House of DelftDelft
Project
House of Delft
Opdrachtgever
Delft Village bv.
Architect
Van Dongen Koschuch
Locatie
Delft
Projectomvang

Ca. 14.000 m2 BVO, perceel van 100 m lang en diepte van 15 tot 35 m

Doorlooptijd
4 jaar

De reputatie van Delft stoelt deels op de buitengewone prestaties van pioniers als Antoni van Leeuwenhoek, Johannes Vermeer, Hugo de Groot en Reinier de Graaf. Frits van Dongen eert hen door in House of Delft de contouren van historische panden te verwerken. Het zijn vertalingen van de oorspronkelijke woon- en geboortehuizen van deze grote namen uit de stadsgeschiedenis. Aan de koppen van het gebouw verrijzen trapgevels van twintig meter hoog. In de langsgevels komen hoge glazen geveldelen als inverses van de Delftse huisjes. Dit zijn de plekken in het gebouw waar Delft zichzelf kan presenteren. Techniek en innovatie is daarbij 1 van de belangrijke pijlers. Naast deze publieke ruimte, die ongeveer een derde van het oppervlak beslaat, komen er woningen. Die variëren van grondgebonden woningen tot maisonnettes, lofts, penthouses en appartementen.

Geschiedenis maken
House of Delft straalt niet alleen geschiedenis uit, maar moet zelf ook onderdeel van de geschiedenis worden. Het wordt een monument voor de toekomst, een ambitieus ontwerp met een hoog afwerkniveau. Zo maakt de architect voor de gevel gebruik van in kleur geprint glas dat enerzijds verwijst naar de Delftse huisjes, maar ook naar het Delfts Blauw. Ook de vorm van het complex is optisch verrassend: de langsgevel is een uitgerekte trapgevel, die er vanuit een bepaald perspectief uitziet als een gewone gevel. Onder de juiste hoek verschijnt er een realistisch patroon van Delfts Blauwe huisjes. In technische termen betreft het een 'anamorfose', een vertekende afbeelding die er onder bepaalde voorwaarden realistisch uitziet. Tenslotte zijn ook de afmetingen van het terrein allesbehalve standaard. Het perceel is honderd meter lang en heeft een diepte van 15 tot 35 meter. Dat betekent een grote diversiteit aan oppervlakten.

Rol ABT
ABT tekende voor alle ingenieursdiensten. In slechts drie maanden tijd moest een solide voorlopig ontwerp gerealiseerd worden. Door hier met een integraal team aan te werken, is dat gelukt. Behalve constructie en bouwfysica waren ook installatietechniek, geotechniek en bouwkostenmanagement betrokken bij het optimaliseren van het ontwerp, in nauwe samenspraak met de architect. Omdat het complex nog definitief ingedeeld moet worden én naar de toekomst flexibel wil zijn, is gestreefd naar éénduidigheid in de constructie en installaties. Door een heldere kolomstructuur toe te passen en één type vloersysteem, blijft een flexibele invulling mogelijk. Momenteel werk ABT aan het DO.

Beeld: Van Dongen Koschuch

Deel dit bericht