HollandPTCDelft
Project
HollandPTC
Opdrachtgever
TU Delft, Erasmus MC en LUMC
Architect
de Jong Gortemaker Algra Architecten en Ingenieurs
Locatie
Delft
Projectomvang

ca. 8.000 m2 bvo

Doorlooptijd
april 2015 - medio 2017

In Delft bouwen het Erasmus MC, het LUMC en de TU Delft het Holland Particle Therapy Centre, een geavanceerde kliniek voor een geavanceerde therapie. Zo'n 600 patiënten per jaar binden hier de strijd aan met kanker. Behalve behandeling, biedt het HollandPTC ook ruimte aan onderwijs en wetenschappelijk onderzoek. De kliniek is ongeveer 8.000 m2 groot en gaat medio 2017 open.

Protonentherapie is een vorm van radiotherapie waarmee uiterst nauwkeurig een hoge dosis straling kan worden gegeven aan patiënten met kanker. De behandeling vindt plaats met de ProBeam bestralingstechnologie van Varian Medical Systems, technologie die protonen een enorme snelheid geeft, waarna elektromagneten de protonenbundels focussen en zeer nauwkeurig op de tumor richten. Dit voorkomt dat straling in gezond omliggend weefsel terechtkomt. De methode leent zich uitstekend voor kwetsbare gebieden, zoals de hersenen, het hoofd-halsgebied en het oog.

Feitelijk een bunker
De complexe en grootschalige apparatuur stelt hoge eisen aan het gebouw. Zo maakt een dikke betonnen schil om de apparatuur heen feitelijk een bunker van de behandelruimten. De eisen aan de betonkwaliteit zijn hoog: scheurvorming mag niet voorkomen en de muren moeten geschikt zijn om straling te absorberen. De stort moet gefaseerd en gecontroleerd verlopen. Omdat in het beton instortvoorzieningen voor de medische apparatuur verwerkt zijn, is maatvoering cruciaal.

Hoofddirectievoering
ABT is bij de realisatie van Holland PTC verantwoordelijk voor de hoofddirectievoering. Vanuit de technische achtergrond ziet en benut ABT kansen voor de opdrachtgever. Er wordt op gelet dat afspraken tussen de opdrachtgever en opdrachtnemer haalbaar en werkbaar zijn en nagekomen worden. De ambitie is om zonder grote risico's voor de opdrachtgever een optimaal gebruiksnut te bereiken.

ABT in de zorg
HollandPTC is niet het enige gezondheidszorgproject waar ABT zich op dit moment mee bezig houdt. Zo is ABT ook betrokken bij de nieuwbouw van het Amphia ziekenhuis in Breda, het MC Alkmaar, het Erasmus MC en het St. Franciscus Ziekenhuis in Rotterdam.

Bekijk onderstaand bouwfilmpje van Holland PTC.

Foto`s
Deel dit bericht