Hilton Hotel Schiphol
Hilton Hotel SchipholAmsterdam
Hilton hotel_constructie_ABT_betonwanden
Hilton_hotel_Schiphol_ABT
Hilton_Amsterdam_ABT_Schiphol
Project
Hilton Amsterdam Airport Hotel
Opdrachtgever
Schiphol Group
Architect
Mecanoo
Locatie
Amsterdam
Projectomvang

11 bouwlagen waarvan:
- Hotel en congresfunctie circa 34.000 m² bvo
- Gateway circa 1.100 m² bvo
- Parkeren circa 4.200 m² bvo, éénlaags ondergronds.

Doorlooptijd
2010 - 2016

De nieuwbouw van het Hilton Amsterdam Airport Hotel omvat een beddenhuis met 433 hotelkamers, een restaurant, een spa en fitness, een conferentiecentrum met verschillende vergaderfaciliteiten en een ballroom voor 600 personen. Onder het hotel bevindt zich een één- laagse parkeergarage en door een traverse krijgt het hotel een directe verbinding met de luchthaven terminal van Schiphol. De locatie van het nieuwe hotel bevindt zich aan de Schiphol-boulevard net voor het huidige Hilton hotel. Het nieuwe Hilton sluit tevens aan op het WTC.

Uitdaging
Architectenbureau Mecanoo gaf de gevels van het nieuwe Hilton een bijzondere diagonale belijning. Een inkeping kruipt vanaf de begane grond langs de buitengevel omhoog en geeft het hotel architectonische allure. Constructie technisch gezien vormt het ontwerp een flinke uitdaging. Het beddenhuis is in een carrévorm om het centrale atrium heen gebouwd. Normaal gesproken zouden de wanden van het beddenhuis op twee kolommen steunen, maar boven de snede kan dat niet. Daar steunen ze maar op één kolom. Zestien van de veertig wanden lopen daarmee het risico 'om te vallen': ze moeten hun evenwicht elders uit de constructie halen.

BIM
Op basis van een BIM model is het bouwkundig, constructief en geotechnisch ontwerp uitgewerkt om in een vroeg stadium al een compleet beeld te kunnen vormen.

Zwevende kamers
Ook het atrium is bijzonder. Het krijgt niet alleen licht via een 42 meter hoge glazen dak, maar ook via een groot venster in de noordgevel. Dit venster loopt van de tweede tot de negende verdieping. Boven dit venster, in het atrium, zweven nog drie verdiepingen met kamers. Ook zij steunen maar op één kolom. De kamers vinden hun evenwicht deels in een vakwerkconstructie in de kamerwanden en deels elders in het gebouw. ABT heeft berekend hoe de verschillende onderdelen van het gebouw elkaar samen in balans houden en adviseerde over de fundering en bouwput. 

Evenwichtskunst
Het staaltje evenwichtskunst was niet alleen een uitdaging voor de constructeur, maar ook voor aannemer Ballast Nedam Bouw & Ontwikkeling B.V. De berekende stabiliteit werd pas bereikt op het moment dat het gebouw compleet is. De aannemer moest daarom gaandeweg de bouw tijdelijke maatregelen nemen om onbalans te voorkomen. Hierin trekken ABT en de aannemer gezamenlijk op, de aannemer brengt zijn ervaring van het bouwen in en ABT haar kennis van constructies.

Duurzaam
De duurzaamheidsambities zijn groot; voor het nieuwe hotel is het streven om een 'Excellent-score' te behalen volgens het BREEAM-NL duurzaamheidslabel.


Bron: Mecanoo

Deel dit bericht