Gebouwontwerp
De vierkante plattegrond (41,5x41,5 m) is ontworpen op basis van een standaard kantoorvloer van 14,4 meter diep. Tussen twee universele, vrij indeelbare vloerhelften bevinden zich stijgpunten en atria, die de twee helften koppelen. Dit principe, samen met de bruto verdiepingshoogte van 3,7 meter, maakt het mogelijk om op elke bouwlaag zowel laboratoria als kantoorruimten te maken. Dit genereert een maximale flexibiliteit in het gebruik van ruimtes.
Voor de paalfundering is gebruik gemaakt van een trillingvrij heisysteem, rekening houdend met omliggende onderzoeksgebouwen van de Wageningen UR.
Het gevelontwerp van het gebouw zorgt, in combinatie met de gekozen oriëntatie, voor een maximale lichtopbrengst gekoppeld aan een minimale zoninstraling. Dit maakt het mogelijk om de kantoorruimten natuurlijk te ventileren. Het gebouw wordt aangesloten op het warmte-koude-opslag systeem van de Wageningen UR. Hierdoor is verwarming en koeling met betonkernactivering mogelijk. Alleen voor de onderzoekslaboratoria is mechanische ventilatie met koeling voorzien.
Rol ABT
ABT heeft de opdracht van Wageningen UR verkregen voor de overall-coördinatie van de verschillende disciplines. Daarnaast is zij verantwoordelijk voor procesmanagement, het verzorgen van de aanbesteding(en) en tijdens de uitvoering ook de directievoering en het toezicht. Tevens tekende ABT bij dit project voor het constructief ontwerp.
Een bijzondere activiteit is bovendien het ondersteunen van Wageningen UR middels het verzorgen van de investerings- en exploitatiebegroting alsmede de liquiditeitsplanning. Op verzoek van Wageningen UR is ABT nauw betrokken bij de projectadministratie en geeft daarin actief advies, ook bij vraagstukken met betrekking tot bouwjuridische zaken.