Project
Green Design Centre
Opdrachtgever
Sarajevo Green Design Foundation
Architect
4D architects
Locatie
Mostar, Bosnië Herzegovina
Projectomvang

180 m² met uitbreidingsmogelijkheden tot 250 m²

Doorlooptijd
2017 - 2019

Op een verlaten, voormalig militair terrein, nabij Mostar in Bosnië Herzegovina, staat een oud en beschadigd gebouw – klaar voor een nieuw leven én remontabele uitbreidingsmogelijkheden. Het gebied, naast de Neretva rivier, transformeert in een recreatieve zone. De functie van het oude militaire gebouw verandert in een Green Design Centre; een informatiecentrum in Zuid-Oost Europa dat nieuwe concepten en technische oplossingen toont voor het realiseren van duurzame concepten, die circulariteit ondersteunen (zowel op het gebied van materialen als energie). Het bestaande gebouw wordt opgetopt met een basisvolume met verschillende remontabele uitbreidingsmogelijkheden. Hier is plaats voor kantoorfuncties en de mogelijkheid voor het organiseren van workshops, exposities en lezingen.

Circulair bouwen

Het Green Design Centre wordt een creatief centrum dat sectoren samenbrengt die zich willen verbinden met bouwinnovatie en Reversible Building Design. Het ontwerp van het gebouw is volledig circulair en zelfvoorzienend en sluit daarmee aan op de kerngedachte van het Green Design Centre.

De filosofie achter het project is dat materialen in het ontwerp geen toekomstig afval zijn. Hergebruik van de oude constructie is mogelijk en dient als basis voor de optopping. Het gebouw is een materialenbank, waarbij de nieuwe uitbreiding wordt uitgevoerd met stalen portalen (volledig demontabel en eenvoudig uitbreidbaar) en houten vloerdelen vanwege de goede lokale verkrijgbaarheid en de daardoor lage milieubelasting.

Er is een standaardmodule ontwikkeld die op zichzelf stabiel is en is uitgerust met eveneens modulair uitgevoerde installatietechnische voorzieningen. De modulen zijn te koppelen en elke module is uitbreidbaar. Het gebouw is hierdoor erg flexibel en aanpasbaar wat de toekomstmogelijkheden en levensduur ten goede komt.

Het gebouw is zoveel mogelijk zelfvoorzienend. De energie ontstaat met behulp van zonnepanelen, opgeslagen in batterijen. Het gebouw is zo ontworpen dat het optimaal gebruik maakt van daglicht, terwijl directe zoninstraling wordt voorkomen. De inrichting met veel beplanting rondom het gebouw zorgt voor natuurlijke koelte. De combinatie van een warmtepomp met koel water uit de bodem onder het gebouw, zorgt ervoor dat het binnenklimaat het hele jaar door aangenaam is.

Integrale aanpak

ABT is door 4D architects betrokken bij dit project. 4D architects was op zoek naar een partij die in de ontwerpfase kon meedenken over een geïntegreerd ontwerp, waarbij de kerngedachte van het Green Design Centre als uitgangspunt gold. Tijdens brainstormsessies met 4D architects en lokale Bosnische partijen is een conceptontwerp ontwikkeld, waarbij ABT door de integrale aanpak een toegevoegde waarde heeft geleverd in het advies voor de constructie, aardbevingsbestendigheid en het energie-, klimaat- en installatieconcept in de ontwerpfase. Deze integrale aanpak heeft ertoe geleid dat een complex duurzaamheidsvraagstuk is gevat in een fraai, haalbaar en hoogwaardig gebouw. 

Foto's
Deel dit bericht