Project
Glasconstructies warenhuis 18 septemberplein
Opdrachtgever
Redevco
Architect
UNStudio
Locatie
Eindhoven
Doorlooptijd
2016 - 2020

Ambities zijn kwetsbaar. Zeker als het gaat om constructies van glas. Bij de her ontwikkeling van het C&A pand op het 18 septemberplein in Eindhoven speelt glas een grote en een bijzondere rol. De herontwikkeling van de gevel bestaat uit meerdere glasconstructies waaronder nieuwe frontstores op de begane grond, vier glazen hangende vitrines, een glazen dakrand en de nieuwe gevel van de Hermanus Boexstraat.

In opdracht van Redevco en in samenwerking met UNStudio heeft ABT geadviseerd over de glasconstructie. Architectenbureau UNStudio heeft een ontwerp gemaakt voor de gevels van het gebouw om het bestaande gebouw haar oude allure terug te geven.

Glazen hangende vitrines

Bij het ontwerp van de grote glazen, hangende vitrines mochten de metalen bevestigingen niet zichtbaar zijn; een technische uitdaging die tegen de grens van het haalbare aanzit. Toch lukte het team van ABT dit te realiseren. Door vast te houden aan het motto dromen, durven, denken en doen.

De volledig glazen vitrines hebben een omvang van 5,5 bij 7 meter. Aangezien de standaardmaten in glas 3,21 bij 6 meter zijn, vormden de afmetingen al een behoorlijke uitdaging. Laat staan dat glazen constructies van deze omvang onzichtbaar aan het gebouw worden bevestigd. Dankzij vasthoudendheid en flink wat gepuzzel samen met collega’s is de droom van ontwerper UNStudio werkelijkheid geworden.

Iedere glasbox bevat ook een lichtkunstwerk, ontworpen door Arnout Meijer. LED-strips verlichten de box van binnenuit en door de reflecterende folie op het glas ontstaat een bijzonder effect.

Glasconstructie hangende vitrines

Samen met de architect bedacht ABT, geïnspireerd op origami, een gevouwen glasconstructie. Voor de vouwnaden hebben we een nieuwe verbinding ontwikkeld: de skewed notch. Dat is een combinatie van lijm en een transparante mechanische verbinding. Daarmee was de oplossing gevonden om de benodigde afmetingen van de glazen vitrines mogelijk te maken.

Vervolgens maakte slimme toepassing van mechanica het onzichtbaar ophangen van de constructies mogelijk. De consoles waar de vitrines op staan, vallen weg achter het dak van de frontstores op de begane grond. Aan de bovenzijde zijn slechts enkele kleine vasthoudpunten nodig om voorover kantelen te voorkomen. Die zijn verstopt aan de binnenkant van het schuine dak.

Om een uitdagende glasconstructie zoals deze vitrines ook daadwerkelijk te kunnen realiseren, is een nauwe samenwerking met een uitvoerende partij nodig. Het ontwerp hebben we tot in detail samen met producent Si-X gerealiseerd.

Bekijk onderstaande video van UNStudio voor een mooie impressie van de glazen vitrines.

Link: https://www.youtube.com/watch?v=zevgz43stRI


Gevel Hermanus Boexstraat

De gevel aan de Hermanus Boexstraat is op te delen in een onderste helft (niveau 0) en een bovenste helft (niveau 2). De gevel op niveau 0 heeft een vergelijkbare opbouw als de gevels van de frontstores: geïsoleerd gevelglas dat gesteund wordt tegen wind door verticale glazen vinnen. De gevel op niveau 2 bestaat uit gelamineerd gevelglas. Het gevelglas wordt opgehangen aan het dak en tegen wind gesteund via een koppeling door stalen kolommen in de binnenwand. Het kunstwerk in de gevel op niveau 2 wordt opgehangen aan de kolommen in de binnenwand.

Foto's
Deel dit bericht