Gerrit Rietveld AcademieAmsterdam
Project
Gerrit Rietveld Academie
Opdrachtgever
Gerrit Rietveld Academie
Architect
Studio Paulien Bremmer | Fedlev i.s.m. Hootsmans architectuurbureau
Locatie
Amsterdam
Projectomvang

3.300 mbvo

Doorlooptijd
2015 - 2017

De Gerrit Rietveld Academie en het (Willem) Sandberg Instituut in Amsterdam breiden uit. En wie hadden die uitbreiding beter kunnen ontwerpen dan studenten en docenten van de eigen academie? Studio Fedlev, bestaande uit twee docenten en twee studenten, wonnen de besloten ontwerpwedstrijd 'Gerrit&Willem Do-It-Yourself'. De Gerrit Rietveld Academie en het Sandberg Instituut kampten met ruimtegebrek. Bovendien wilden ze alle onderwijsactiviteiten graag op één locatie concentreren. Daarvoor was uitbreiding noodzakelijk.

Scala aan functies

In het gebouw zijn collectieve functies gedeeltelijk toegankelijk voor publiek van buiten de academie. Verder zijn er ruimtes voor workshops en exposities, een assemblagehal, projectkamers, een filmstudio en een fotostudio, een openbare bibliotheek, een zaal voor lezingen en films, een onderzoekscentrum, een auditorium, een servicepunt en een dakterras. Een betonskelet, ingevuld met mooie transparante scheidingen, vormt de draagstructuur van de uitbreiding. Een verdiepte bouwlaag biedt ruimte aan onder andere de filmstudio, het serviceplein en de bibliotheek. Het dak wordt middels trappen verbonden met de onderliggende verdieping en als extra gebruiksruimte ingericht. Een brug verbindt het Sandberg Instituut met de nieuwbouw.

Bouwtechnisch maatwerk

ABT verzorgde de bouwtechnische planuitwerking van het ontwerp. Dat gebeurde in een kort tijdsbestek en in nauwe samenwerking met andere adviseurs. ABT coördineerde dit ontwerpteam. Er wordt gewerkt in een 3D-model. Dit maakte de niveauverschillen, het ruimtegebruik en de onderlinge strakke technische aansluitingen goed inzichtelijk. Mogelijke conflicten tussen installaties, constructie en bouwkundige elementen kwamen zo vroegtijdig aan het licht. Een bijzondere uitdaging vormde het feit dat naast elkaar gelegen ruimten verschillende gebruiksfuncties hebben. Daardoor was bouwtechnisch maatwerk nodig op het gebied van geluid, brand en thermische isolatie. Zo is er bijvoorbeeld een doos-in-doos constructie gerealiseerd omdat de filmstudio onder de assemblagehal is gesitueerd.

Uitvoering

Op 14 juni 2016 vond de feestelijk eerste handeling plaats en is Bouwbedrijf De Nijs met de uitvoering gestart. ABT voerde i.o.v. de Gerrit Rietveld Academie de directievoering en kwaliteitsinspecties uit. In 2018 werd de nieuwbouw afgerond en in gebruik genomen. 

Foto`s
Deel dit bericht