Scala aan functies
In het gebouw zijn collectieve functies gedeeltelijk toegankelijk voor publiek van buiten de academie. Verder zijn er ruimtes voor workshops en exposities, een assemblagehal, projectkamers, een filmstudio en een fotostudio, een openbare bibliotheek, een zaal voor lezingen en films, een onderzoekscentrum, een auditorium, een servicepunt en een dakterras. Een betonskelet, ingevuld met mooie transparante scheidingen, vormt de draagstructuur van de uitbreiding. Een verdiepte bouwlaag biedt ruimte aan onder andere de filmstudio, het serviceplein en de bibliotheek. Het dak wordt middels trappen verbonden met de onderliggende verdieping en als extra gebruiksruimte ingericht. Een brug verbindt het Sandberg Instituut met de nieuwbouw.
Bouwtechnisch maatwerk
ABT verzorgde de bouwtechnische planuitwerking van het ontwerp. Dat gebeurde in een kort tijdsbestek en in nauwe samenwerking met andere adviseurs. ABT coördineerde dit ontwerpteam. Er wordt gewerkt in een 3D-model. Dit maakte de niveauverschillen, het ruimtegebruik en de onderlinge strakke technische aansluitingen goed inzichtelijk. Mogelijke conflicten tussen installaties, constructie en bouwkundige elementen kwamen zo vroegtijdig aan het licht. Een bijzondere uitdaging vormde het feit dat naast elkaar gelegen ruimten verschillende gebruiksfuncties hebben. Daardoor was bouwtechnisch maatwerk nodig op het gebied van geluid, brand en thermische isolatie. Zo is er bijvoorbeeld een doos-in-doos constructie gerealiseerd omdat de filmstudio onder de assemblagehal is gesitueerd.
Uitvoering
Op 14 juni 2016 vond de feestelijk eerste handeling plaats en is Bouwbedrijf De Nijs met de uitvoering gestart. ABT voerde i.o.v. de Gerrit Rietveld Academie de directievoering en kwaliteitsinspecties uit. In 2018 werd de nieuwbouw afgerond en in gebruik genomen.