Gerrit Rietveld AcademieAmsterdam
Project
Gerrit Rietveld Academie
Opdrachtgever
Gerrit Rietveld Academie
Architect
Paulien Bremmer, FedLev in samenwerking met Hootsmans Architectuur Bureau
Locatie
Amsterdam
Projectomvang

3.300 mbvo

Doorlooptijd
2015 - 2017

De Gerrit Rietveld Academie en het (Willem) Sandberg Instituut in Amsterdam breiden uit. En wie zou die uitbreiding beter kunnen ontwerpen dan studenten en docenten van de eigen academie? Studio Fedlev, bestaande uit twee docenten en twee studenten, wonnen de besloten ontwerpwedstrijd 'Gerrit&Willem Do-It-Yourself'.

De Gerrit Rietveld Academie en het Sandberg Instituut kampen met ruimtegebrek. Bovendien willen ze alle onderwijsactiviteiten graag op één locatie concentreren. Daarvoor is uitbreiding noodzakelijk.

Scala aan functies
In het nieuwe gebouw worden collectieve functies gedeeltelijk toegankelijk voor publiek van buiten de academie. Verder komen er ruimtes voor workshops en exposities, een assemblagehal, projectkamers, een filmstudio en een fotostudio, een openbare bibliotheek, een zaal voor lezingen en films, een onderzoekscentrum, een auditorium, een servicepunt en een dakterras. Een betonskelet, ingevuld met mooie transparante scheidingen, vormt de draagstructuur van de uitbreiding. Een verdiepte bouwlaag biedt ruimte aan onder andere de filmstudio, het serviceplein en de bibliotheek. Het dak wordt middels trappen verbonden met de onderliggende verdieping en als extra gebruiksruimte ingericht. Een brug verbindt het Sandberg Instituut met de nieuwbouw.

Bouwtechnisch maatwerk
ABT verzorgt de bouwtechnische uitwerking van het ontwerp. Dat gebeurt in een kort tijdsbestek en in nauwe samenwerking met andere adviseurs. ABT coördineert dit ontwerpteam. Er wordt gewerkt in een 3D-model. Dit maakt de niveauverschillen, het ruimtegebruik en de onderlinge strakke technische aansluitingen goed inzichtelijk. Mogelijke conflicten tussen installaties, constructie en bouwkundige elementen komen zo vroegtijdig aan het licht. Een bijzondere uitdaging vormt het feit dat naast elkaar gelegen ruimten verschillende gebruiksfuncties hebben. Daardoor is bouwtechnisch maatwerk nodig op het gebied van geluid, brand en thermische isolatie. Zo is er bijvoorbeeld een doos-in-doos constructie nodig omdat de filmstudio onder de assemblagehal is gesitueerd.

Uitvoering
Op 14 juni 2016 heeft de feestelijk eerste handeling plaats gevonden en is Bouwbedrijf De Nijs met de uitvoering gestart. ABT voert i.o.v. de Gerrit Rietveld Academie de directievoering en kwaliteitsinspecties uit. Medio 2017 zal de nieuwbouw worden opgeleverd. 

Deel dit bericht