Gemeentehuis
GemeentehuisPeel en Maas
Gemeentehuis
GemeentehuisPeel en Maas
Gemeentehuis
GemeentehuisPeel en Maas
Project
Gemeentehuis
Opdrachtgever
Gemeentehuis Peel en Maas
Architect
De Twee Snoeken
Locatie
Peel en Maas
Projectomvang

7.000 m2 bvo

Doorlooptijd
2012 - 2014

In het gemeentehuis van Peel en Maas is op advies van ABT gebruik gemaakt van een ijsbuffer. De ijsbuffer als vorm van thermische opslag wordt in Nederland nog weinig toegepast. In Duitsland is de techniek veel meer ingeburgerd, onder andere omdat de bodem zich er daar beter voor leent. Maar soms is de ijsbuffer ook hier een uitkomst, zoals voor het nieuwe gemeentehuis van Peel en Maas. In Peel en Maas verdraagt de ondergrond alleen de ijsbuffer als bodemopslagsysteem. De buffer in Peel en Maas krijgt een inhoud van 600 m³ en telt 300 m2 aan zon-lucht collectoren.

Simpel
Technisch gezien is de ijsbuffer niet erg ingewikkeld. Het systeem bestaat uit een zon-lucht warmtecollector, een betonnen buffertank, twee warmtewisselaars, een warmtepomp en vloerverwarming. In de zomer nemen de zon-lucht warmtecollectoren zonne-energie op. De warmte wordt in de ondergrondse buffer opgeslagen. Is er in het pand behoefte aan warmte, dan wordt het water daar afgekoeld tot onder het vriespunt. Daarbij komt kristallisatiewarmte vrij, die te benutten is voor verwarming van het pand. Na de winter verloopt het proces in omgekeerde richting.

Sporadisch
Het systeem, dat in principe wel tachtig jaar mee kan, is gesloten. Dat maakt het geschikt voor plekken waar het waterbeheer kritisch is: het beïnvloedt naastgelegen bodemopslagsystemen en de waterkwaliteit van de grond niet. De techniek is geschikt voor utiliteit, productiefaciliteiten en woningbouw. In Nederland wordt de ijsbuffer sporadisch toegepast. Een bedrijfsgebouw met kantoor en cleanroom maakt er gebruik van, evenals enkele woonhuizen.

Prijs
Het gemeentehuis Peel en Maas is benoemd als meest energieopwekkende gemeentehuis van Nederland. De verkiezing is georganiseerd door de nieuwe draai, een platform dat met een nieuw perspectief naar gebouwen kijkt. De jury oordeelt het gemeentehuis als een prettig en duurzaam gebouw. "Van de akoestiek waren wij erg onder de indruk: zelden bezochten wij een gebouw met zo veel open ruimtes en gemengde functies waar het zo stil en rustig is. Daarnaast heeft het 55 werkplekken per 100 mensen: dat is heel efficiënt. Iedere vierkante meter die je niet hoeft te bouwen, is het meest energiezuinig.” Meer informatie vind je op de website van de nieuwe draai. 

 

 

 

Deel dit bericht