Geert Groote College
Geert Groote CollegeAmsterdam
Project
Geert Groote College
Opdrachtgever
Stichting Voortgezet Vrijeschool Onderwijs Nood-Holland
Architect
SeARCH
Locatie
Amsterdam
Doorlooptijd
Aug 2012 – maart 2014

De uitbreiding van het Geert Groote College in Amsterdam is over een bestaande gymzaal heen gebouwd. Vooral vorm en invulling van de gevel vallen op. De houten gevelbekleding is voorzien van een zeshoekig patroon van zeshoeken met een rode folie erachter. Terwijl het ontwerp harmoniseert met de ‘organische architectuur’ van de oudbouw, brengt de uitbreiding het geheel ook op een hoger plan.

Constructie 
De constructie is opgebouwd met stalen liggers en kanaalplaatvloeren. In eerste instantie was gedacht om de langsgevels uit te voeren als betonnen wandliggers om zo het overstek te realiseren. Uitvoering in staal bleek toch goedkoper, waarbij ook is ingezet op gewichtsreductie, door onder meer toepassing van metalstud binnenwanden. De buitengevels zijn ingevuld met lichte houtskeletbouwelementen. Vanwege bouwsnelheid werden die al geprefabriceerd voordat de staalconstructie stond. De staalconstructie voor het overstek zakte in de praktijk veel minder dan verwacht: slechts 20 in plaats van 70 mm. In het werk moesten daarom alsnog veel aansluitingen aangepast worden.
Vanwege bezonning van de naastgelegen straat heeft SeARCH ervoor gekozen om de langsgevels aan de bovenzijde af te schuinen. Hierdoor ontstond meteen een extra variatie in lokalen. Ook door de schuine onderzijde van de overstek ontstond variatie in lokalen.
 
Gevel
De gevel is bekleed met houten delen van verduurzaamd en brandwerend geïmpregneerd douglas. Achter de houten latten ligt de waterkerende laag. In dit geval niet standaard zwart, maar een opvallende rode folie van Fassawall. De rode kleur legt de verbinding met het bestaande gebouw, dat rode kozijnen heeft.
 
Rol ABT
Bij de uitbreiding van het Geert Groote College was ABT installatieadviseur en verantwoordelijk voor de bouwfysica.

Deel dit bericht