Gebouw 50Veghel
Project
Gebouw 50
Opdrachtgever
Vanderlande
Architect
Leenders Architecten
Locatie
Veghel
Projectomvang

Circa 19.000 mbvo

Doorlooptijd
2014 - 2016

Vanderlande is een van de snelst groeiende bedrijven op het gebied van bagage- en pakkettensorteersystemen. Om plaats te bieden aan circa 1.000 medewerkers, is besloten om  een nieuw kantoorgebouw te realiseren op het Veghelse bedrijventerrein ‘De Dubbelen’. Bij de ontwikkeling van het gebouw is veel aandacht besteed aan duurzaamheid. Zo is er een warmte- en koudeopslag (WKO)-installatie voorzien in het gebouw waardoor het gebruik van fossiele brandstoffen wordt geminimaliseerd.

Het design van Leenders Architecten & Ingenieurs telt in totaal negen verdiepingen en zal ongeveer een brutovloeroppervlak (BVO) van 19.000 m2 in beslag nemen. Verder zal ‘Gebouw 50’ over werkplekken, vergadercentra, fitnessfaciliteiten, een centrale ontmoetingsruimte én een gemeenschappelijk technologieplein beschikken. Phidias Community Innovation is verantwoordelijk voor het project- en procesmanagement.

Afbeelding: Gebouw50_BREEAM_ABT_Vanderlande

 

BREEAM-certificering (Building Research Establishment Environmental Assessment Method)
Het project ‘Gebouw 50’ is afgestemd op de nieuwe beoordelingsrichtlijn van 2014. De aspiratie om te streven naar BREEAM ‘Excellent’ was hierbij extra ambitieus omdat de nieuwe richtlijn hoge eisen stelt aan de energiezuinigheid en materiaalkeuze van het ontwerp. Het ontwerpteam heeft in een zeer korte tijd deze duurzaamheidsambitie van het bedrijf verwerkt in het ontwerp van 'Gebouw 50'. Door het toepassen van energiezuinige LED-verlichting, Triple glas, warmte- en koudeopslag en PV-panelen, is er een energiepresentatie van 0,54 behaald. Vanderlande ‘Gebouw 50’ heeft uiteindelijk het BREEAM-NL ‘Excellent‘ certificaat in de wacht gesleept met een score van 76%.

Rol ABT
ABT heef tijdens dit project de BREEAM-certificering begeleid en bewijslast aangeleverd voor de credits MAN 12, HEA 1, HEA 13 en POL 8. Verder heeft ABT ook een akoestisch advies gegeven, daglichtberekeningen gemaakt en energetisch advies gegeven.

Foto`s
http://leendersarchitecten.nl/
http://leendersarchitecten.nl/
http://leendersarchitecten.nl/
http://leendersarchitecten.nl/
Deel dit bericht