Fietsenstalling Koningin JulianapleinDen Haag
Project
Fietsenstalling Koningin Julianaplein (KJ-plein)
Opdrachtgever
Mobilis
Architect
Pim Marsman / KOW
Locatie
Den Haag
Projectomvang

8.100 m2 BVO

Doorlooptijd
juni 2016 – juli 2019

De fietsenstalling onder het Koningin Julianaplein (KJ-plein), recht voor Den Haag Centraal Station, is een indrukwekkend binnenstedelijk project. De ondergrondse stalling, van ongeveer 8.100 m2 BVO, biedt straks plaats aan ongeveer 8.500 fietsen en wordt hiermee een van de grootste fietsenstallingen van Nederland. Daarnaast is de stalling het fundament van twee hoogbouwtorens van 90 meter, die door een aparte ontwikkelcombinatie worden gerealiseerd nadat de fietsenstalling is opgeleverd.

Bijzondere technische eigenschappen zijn de extreem slanke kolommen die de hoge belastingen van de bovenbouw dragen. Daarnaast worden cutter soil mix (CSM) wanden toegepast die onderdeel gaan uitmaken van de hoofddraagconstructie van de torens. Bij deze techniek wordt in de grond beton gevormd door plaatselijke grond te vermengen met een continu geïnjecteerd hydraulisch bindmiddel.  Deze toepassing  biedt een goede oplossing voor binnenstedelijke bouwprojecten, maar is in Nederland nog zelden toegepast. Tenslotte moest in het funderingsontwerp rekening gehouden worden met de toekomstige randstandrail die dwars onder de fietsenstalling door komt te lopen.

Rol ABT
Als onderdeel van een Design-Build-Maintain contract is ABT verantwoordelijk voor de geotechnische engineering, het bouwputontwerp en de volledige constructieve engineering tot en met de UO-fase. ABT is ook verantwoordelijk voor de bouwkundige uitwerking van de stalling en de overall ontwerpcoördinatie. Hiermee is de fietsenstalling een goed voorbeeld van de integrale rol die ABT kan vervullen als regisseurs van de techniek.

Deel dit bericht