Fietsenstalling Koningin JulianapleinDen Haag
Project
Fietsenstalling Koningin Julianaplein (KJ-plein)
Opdrachtgever
Mobilis
Architect
KOW / Studio Marsman (t/m VO)
Locatie
Den Haag
Projectomvang

8.100 m2 BVO

Doorlooptijd
juni 2016 – oktober 2019
De fietsparkeergarage onder het Koningin Julianaplein (KJ-plein), recht voor Den Haag Centraal Station, is een indrukwekkend binnenstedelijk project. De ondergrondse stalling, van ongeveer 8.100 m2 BVO, biedt plaats aan ruim 8.000 fietsen. Het is na de stalling bij Utrecht CS de grootste fietsenstalling van Nederland. Daarnaast fungeert de stalling als fundament van twee hoogbouwtorens van 90 meter, die door een aparte ontwikkelcombinatie worden gerealiseerd.
 
CSM-wanden
 
Bijzondere technische eigenschappen zijn de extreem slanke kolommen die de hoge belastingen van de bovenbouw dragen. Daarnaast zijn cutter soil mix (CSM) wanden toegepast die onderdeel gaan uitmaken van de hoofddraagconstructie van de torens. Bij deze techniek wordt in de grond beton gevormd door plaatselijke grond te vermengen met een continu geïnjecteerd hydraulisch bindmiddel. Deze toepassing biedt een goede oplossing voor binnenstedelijke bouwprojecten, maar is in Nederland nog zelden toegepast.
 
Rol ABT
 
Als onderdeel van een Design-Build-Maintain contract was ABT verantwoordelijk voor de geotechnische engineering, het bouwputontwerp en de volledige constructieve engineering tot en met de UO-fase. ABT was ook verantwoordelijk voor de bouwkundige uitwerking van de stalling en de overall ontwerpcoördinatie.
 
Onze integrale dienstverlening en het regisseren van alle techniek is de kracht van ABT. Die integrale rol hebben we bij de ontwikkeling van de fietsparkeergarage KJ-plein bij uitstek bewezen.
 
Meer weten?
In Bouwwereld en Geotechniek verschenen de volgende artikelen over dit project: 
Deel dit bericht