Project
Fietsbrug Cuijk-Mook
Opdrachtgever
/
Architect
Quist Wintermans Architekten
Locatie
Cuijk - Mook
Projectomvang

/

Doorlooptijd
xxxx - 2020

Vanaf komend najaar kunnen fietsers snel en makkelijk op en neer fietsen tussen Cuijk en Nijmegen. Over de Maas ligt dan een fonkelnieuwe fiets- en wandelbrug, als onderdeel van de snelle fietsroute MaasWaalpad. Een sterk staaltje infrastructuur.

Bouwcombinatie Züblin-HSM steel structures realiseerde het project. Quist Wintermans Architekten verzorgde het brugontwerp en Karres en Brands het landschapsontwerp. ABT was namens Züblin verantwoordelijk voor het constructieve en geotechnische ontwerp van de gehele betonnen onderbouwconstructie van de hoofdbrug en de bijbehorende aanbruggen. In essentie betrof het de paalfunderingen, beide landhoofdconstructies, de tussengelegen pijlerconstructies en de stijgpunten in het talud.

145 meter lange overspanning

De (vakwerk)brug heeft een 145 meter lange stalen overspanning. De engineering is gedaan door HSM in Schiedam. Zij hebben de stalen brug ook gebouwd. Een middenpijler ontbreekt, waardoor de overspanning dubbel zo groot is als die van de bestaande spoorbrug. Doordat het fiets/wandeldek is opgenomen in het kokervormig vakwerk waaruit de brug is samengesteld kon de brug zo laag mogelijk blijven.

Medio mei hesen twee drijvende bokken het 460 ton wegende gevaarte op pontons voor het transport over water richting Cuijk. Ten slotte plaatsten dezelfde bokken de brug ter plekke in één keer op hun plek. De nieuwe brug is een samenwerkingsproject van de provincies Gelderland, Noord-Brabant en Limburg en de gemeenten Cuijk en Mook en Middelaar.

Deel dit bericht