FenixloodsenRotterdam
Project
Fenixloodsen Rotterdam Katendrecht
Opdrachtgever
Heijmans Bouw en Vastgoed
Architect
Mei architects and planners
Locatie
Rotterdam
Projectomvang

Circa 45.000 m2

Doorlooptijd
2008 - 2019

Op de voormalige havenloods uit de jaren ’20 in Katendrecht verrijst Fenixloods I. Een cultureel en creatief complex gecombineerd met een ‘optop’ van 212 loftappartementen. Naast de loftappartementen is er op het circa 45.000 m2 grote terrein ook ruimte voor parkeer, kantoor en horeacafaciliteiten.

Bestaande architectuur behouden
Mede door de crisis en de ontwikkeling van duurzame technieken was renovatie voor de havenloods interessant. Door de havenloods te renoveren kon waardevolle architectuur behouden blijven. De oudbouw floreert binnenkort met winkels, galerieën, restaurants en het theater Walhalla. De wijkvernieuwing op Katendrecht leidt ertoe dat mensen met verschillende culturen en interesses elkaar verrijken.

Optopping
Op de bestaande loods is een tussenstuk gebouwd, dat met een zware constructie de woonlagen erboven ondersteunt. Terwijl het rauwe, nautische karakter van de voormalige loods in stand is gehouden, worden de woonlagen juist licht en hoog. Zowel in de constructie als in de beleving.

De nieuwe bovenbouw, die voornamelijk wordt opgetrokken met een tunnelkist, rust op een stalen vakwerkconstructie die door de bestaande betonconstructie afwisselend op het bestaande stramien (8,6 meter) wordt geplaatst zodat de nieuwe poeren geen invloed uitoefenen op de bestaande fundering.

Rol ABT
Om er zeker van te zijn dat het plan haalbaar en veilig is heeft ABT haalbaarheidsstudies uitgevoerd. Verder heeft ABT bijgedragen aan de geotechnische advisering en is er intensief met de architect meegedacht over de hoofddraagconstructie.

Met recht herrijst Feniks uit de as en begint aan een geheel nieuwe geschiedenis!

Deel dit bericht