FeestaardvarkenArnhem
FeestaardvarkenArnhem
Project
Feestaardvarken
Opdrachtgever
Koninklijk Burgers’ Zoo
Locatie
Arnhem
Doorlooptijd
2013

Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van Koninklijk Burgers’ Zoo schonk de dierentuin een ‘Feestaardvarken’ aan thuisstad Arnhem. Het levensgrote kunstwerk is ontworpen door kunstenaar Florentijn Hofman en ligt in het Bartokpark, tegenover de Rozet. ABT verzorgde de constructieve advisering.

Het Feestaardvarken is maar liefst 30 meter lang en zijn snuit steekt ruim 9 meter in de lucht. Om het geheel compleet te maken kreeg het Feestaardvarken een feesthoedje om van ruim 4 meter.

Constructieve uitdaging
De constructieve uitdaging van dit project was dat dit kunstwerk niet op locatie gemaakt kon worden. Het aanbrengen van de huid van spuitbeton op een staalconstructie zou te veel overlast veroorzaken. Hierdoor is het in delen vervaardigd, op locatie gemonteerd en rust op een fundering van stelconplaten.

Inge Hondebrink

 

Betonprijs 2013
Het enorme Feestaardvarken van 150.000 kilo ontving een Eervolle Vermelding bij de Betonprijs 2013. Volgens de jury zijn de makers er in geslaagd om met veel vakmanschap beton letterlijk onder de mensen te brengen.

 

Foto`s
Deel dit bericht