EYE Film InstituutAmsterdam
EYE Film InstituutAmsterdam
EYE Film InstituutAmsterdam
Project
EYE Film Instituut
Opdrachtgever
ING Real Estate, Ontwikkelcombinatie Overhoeks CV
Architect
Delugan Meissl Associated Architects
Locatie
Amsterdam
Projectomvang

8.500 m2 bvo

Doorlooptijd
2006 - 2012

Vanaf Amsterdam Centraal is het sculpturale gebouw al zichtbaar. Het nieuwe EYE Film Instituut geeft Amsterdam-Noord een nieuwe impuls om een hip recreëer, woon- en werkgebied te worden. Architectonische ambitie, hoogwaardige constructie en technische oplossingen komen samen in dit opvallende gebouw.

Het ontwerp van het Oostenrijkse architectenbureau Delugan Meissl Associated Architects is met grote overstekken spectaculair. De vorm was al vroeg in het ontwerpproces vastgelegd en praktisch onaantastbaar. Het uitzicht van de centrale verblijfsruimte mocht bijvoorbeeld zo min mogelijk belemmerd worden door constructieve elementen. Uiteindelijk zijn er maar 5 hellende kolommen geplaatst.

Verborgen constructie
De rest van de constructie is ‘verstopt’ in gesloten gevelvlakken. Dit was geen eenvoudige oplossing, omdat deze vlakken slechts op enkele plekken het maaiveld daadwerkelijk raakten. Bij dit gebouw is een hybride constructie toegepast. Hierdoor voldoet het gebouw aan de wens om een licht gebouw met een stempelloze uitvoering te zijn. Daarnaast voldoet het gebouw aan de strenge akoestische eisen.

Beperkt staalgebruik
Het staalverbruik van 110 kg/m2 vloeroppervlak is voor een dergelijk complex gebouw met veel kubieke meters relatief laag. Het meeste staal is in de vakwerkliggers te vinden. De grootste vakwerkliggers zijn meer dan 70 meter lang en 10 meter hoog. 

Foto's
Deel dit bericht