Expo 2010 'happy street'Shanghai - China
Expo 2010 'happy street'Shanghai - China
Expo 2010 'happy street'Shanghai - China
Project
Expo 2010
Opdrachtgever
Happy Street B.V.
Architect
De heer J. Körmeling
Locatie
Shanghai - China
Projectomvang

5.000 m2 bvo

Doorlooptijd
2007 – 2010

De 350 meter lange Happy Street voor Expo Shanghai slingerde zich als een achtbaan naar een maximale hoogte van 13,3 meter. Het was bouwtechnisch uiterst complex. De Happy Street heeft geen stabiliteitswanden maar wordt uitsluitend gedragen door kolommen. Daarnaast zorgden de hangende huizen voor veel excentrische belastingen.

Aardbevingen, ook niet onbekend in dit deel van China, vormden een héél ander risico. Afgezien van deze ‘on-Nederlandse’ belasting mocht de constructie, waar miljoenen bezoekers over lopen, niet te veel trillen.

DO+-niveau
ABT werkte het project uit naar zogenoemd DO+-niveau. Lokale partijen, waaronder de Tongji Universiteit in Shanghai, begeleidden de bouw. De benodigde twintig miljoen euro voor de bouw, inrichting en exploitatie zijn bijeengebracht door de Nederlandse overheid en het bedrijfsleven.

Prijzen 
In 2010 won HHappy Street  de Dutch Design Award voor het beste publieke exterieur tijdens de Dutch Design week. Ook won Happy Street de Golden Eye: de prijs voor de ‘best of the best’ in Dutch Design. Het doel van de Awards is om de ontwerpers in de spotlight te zetten en om een groter bewustzijn te creëren bij het publiek op het gebied van de mogelijkheden van design.

‘Shanghai’ was voor ABT het derde Expo-paviljoen op rij. Eerder was het bureau betrokken bij het ontwerp van de paviljoens in Sevilla (1992) en Hannover (2000).


 

Foto's
Deel dit bericht