Erasmus Universiteit Gebouw BRotterdam
Erasmus Universiteit Gebouw BRotterdam
Project
Erasmus Universiteit Gebouw B
Opdrachtgever
Erasmus Universiteit Rotterdam
Architect
jefvandenputte architectuur
Locatie
Rotterdam
Projectomvang

9.165 m2 bvo

Doorlooptijd
2015 - 2017

'Maak van de universiteitsbibliotheek een moderne bibliotheek met negenhonderd studieplekken.' Dat was de opdracht van de Erasmus Universiteit Rotterdam aan ABT en jefvandenputte architectuur. Samen verzorgen zij de total engineering van dit project met een bruto vloeroppervlak van 9.165 m2.

Plan de campagne
Met het masterplan 'Campus in Ontwikkeling II' wil de Erasmus Universiteit Rotterdam goede, moderne en toekomstbestendige studie- en werkplekken realiseren. Onderdeel van het plan is de renovatie van de monumentale universiteitsbibliotheek, 'Gebouw B EUR'. Architect Jefvandenputte en ABT veranderen het bestaande, sobere en functionele moment in een toegankelijk gebouw met een heldere structuur, waar het aangenaam en rustig werken en studeren is.

Licht houdt scherp
Aan de toetreding van licht is veel aandacht besteed: zo blijven de studenten scherp en kunnen bezoekers zich goed oriënteren in het monument. Dat licht komt binnen via grote raampartijen in alle gevels en een aantal daklichten. Een omloop en daklichten toveren de bestaande ruimte om in een moderne variant van de klassieke bibliotheek. Ook geluid is een belangrijke factor. ABT en Jefvandenputte kiezen voor verschillende akoestische zones met een eigen sfeer en stilteniveau. De negenhonderd studieplekken zullen tot de stilste op de campus behoren.

Comfortabel en duurzaam
De nieuwe bibliotheek zal zowel comfortabel als duurzaam zijn. ABT en Jefvandenputte waarderen de gevels en het dak thermisch hoogwaardig op, kiezen voor nieuwe, energiezuinige installaties en bereiden het gebouw voor op aansluiting op het centrale bodemopslagsysteem. Ook is onderzocht of de inpassing van PV-cellen op het dak mogelijk is. Aan de hand van de GPR-methodiek maken ze het effect van de duurzame renovatiemaatregelen inzichtelijk. Momenteel wordt de voorlopige ontwerpfase afgerond en is het gehele bestaande gebouw uitgewerkt in BIM-model. In november 2015 starten de bouwwerkzaamheden en begin 2017 wordt de nieuwe bibliotheek in gebruik genomen.

Foto's
A2STUDIO, Rotterdam
A2STUDIO, Rotterdam
A2STUDIO, Rotterdam
Deel dit bericht