Erasmus Medisch CentrumRotterdam
Erasmus Medisch CentrumRotterdam
Erasmus Medisch CentrumRotterdam
Project
Erasmus Medisch Centrum
Opdrachtgever
EGM Architecten bv
Architect
EGM Architecten bv
Locatie
Rotterdam
Projectomvang

205.000 mbvo

Doorlooptijd
2009 - 2017

Het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam ondergaat een grootscheepse transformatie. Op de bestaande locatie, in het centrum van de stad, komt een nieuw academisch ziekenhuis. Het Erasmus MC heeft bewust gekozen om op de huidige locatie te blijven.  

Doordat het ziekenhuis in het centrum van Rotterdam gevestigd blijft, is het Erasmus MC zichtbaar, bereikbaar voor studenten en herkenbaar voor alle Rotterdammers en mensen uit de omtrek. Ook speelde het nabij gelegen Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis en de medische faculteit een grote rol bij het besluit om het ziekenhuis op de huidige plaats te behouden. In opdracht van EGM architecten tekent ABT sinds 2010 voor de hoofddirectievoering. Een uitdaging, gezien de omvang en complexiteit van het project.

State of the art
Er wordt een gebouw van 205.000 m2 gerealiseerd dat onder andere uit (poli)klinieken, Ok’s, IC’s, radiologie, radiotherapie en onderzoeks- en onderwijsvoorzieningen bestaat. De bouw vindt plaats op een postzegel middenin de stad, terwijl het huidige ziekenhuis gewoon in bedrijf blijft. De patiëntenzorg, het onderwijs en het research dienen zo ongestoord mogelijk te verlopen. Sloop en bouw vinden tegelijkertijd plaats. Terwijl er gebouwd wordt, zijn ontwerpteams tegelijkertijd bezig wijzigingen door te voeren, zodat het eindresultaat een volledig state-of-the-art medisch centrum is.

Planning en budget
Proces- en budgetbeheersing zijn cruciaal voor dit project, dat voortdurend in ontwikkeling is. Er wordt niet aan de klant, maar als de klant gedacht. Tegelijkertijd mogen aanpassingen niet ten koste gaan van de doorlooptijd en het budget.

Rol ABT
Van ABT als hoofddirectievoerder vraagt dit klantgerichtheid, inlevingsvermogen, inhoudelijke professionaliteit en een combinatie van stevigheid, autoriteit en zachte waarden. Door alle partijen bij de besluitvorming te betrekken ontstaat er begrip voor elkaars positie. Het ziekenhuis zal eind 2017 overgedragen worden aan haar gebruikers. 

Foto's
EGM Architecten
EGM Architecten
EGM Architecten
Deel dit bericht