Meubelplein Ekkersrijt
Meubelplein EkkersrijtEindhoven
Meubelplein Ekkersrijt
Meubelplein Ekkersrijt Eindhoven
Meubelplein Ekkersrijt
Meubelplein EkkersrijtEindhoven
Meubelplein Ekkersrijt
Meubelplein EkkersrijtEindhoven
Project
Meubelplein Ekkersrijt
Opdrachtgever
Vastgoedfonds Altera Vastgoed nv
Architect
VVKH architecten
Locatie
Eindhoven
Projectomvang

Nieuwbouw 24.000 m² bvo
Renovatie circa 21.000 m² bvo 

Doorlooptijd
2009 - 2012

In de periode 2009 tot 2012 is het Meubelplein Ekkersrijt in Eindhoven volledig gerenoveerd en uitgebreid. De losse, naar binnen gerichte bebouwing is omgevormd tot één geheel met een herkenbaar karakter. Het spectaculaire ontwerp is van VVKH Architecten. ABT verzorgde het constructief ontwerp van het Meubelplein.

In totaal telt het nieuwe Meubelplein Ekkersrijt 45.000 vierkante meter. Circa 6.500 vierkante meter van de bestaande winkels is gesloopt. Het merendeel van de winkels is in het nieuwe plan ingepast. De dakconstructie is opgewaardeerd door middel van een inventief voorspansysteem. Daarnaast hebben de bestaande winkels nieuwe gevels gekregen om zo eenheid te creëren in de nieuwbouw.

(Staal)constructie)
Meubelplein Ekkersrijt bestaat uit achttien speciaal samengestelde, gebogen sprietkolommen. Rondom de kolommen zijn 1250 meter dubbel gekromde vakwerken gedrapeerd. De 'tagliatelle' is afgewerkt met karakteristieke lasergesneden panelen die ook op de gevel zijn toegepast.

De overspanning van het stalen passagedak van de nieuwbouw varieert van 10 tot 35 meter. De hoogte van de onderspanning neemt toe met de overspanning. Zo ontstaat in de passage een patroon van ruiten en trekstangen. Door de toepassing van glazen bouwstenen in de prefab betonnen 'wybertjes', valt er genoeg daglicht in de passage.

Parkeerdak
Bezoekers parkeren op het dak van de nieuwbouw en dalen via het ‘hart’ af naar het winkelgebied. Door dit principe hebben winkels op de bovenste verdieping net zoveel aanloop als op de begane grond en is het nieuwe meubelplein uitzonderlijk compact van opzet.

De hellingbanen naar het parkeerdak zijn terugliggend in de voorgevel opgenomen. Op het parkeerdek is plaats voor ruim 500 auto’s. De beweging van de auto's op de hellingbanen zorgt voor extra dynamiek op een natuurlijke wijze.

Om de dakconstructie zoveel mogelijk uit te nutten zijn zowel de individuele liggers als het totale onderspannen systeem voorzien van zegen. Het moment van het aanbrengen van de staalplaten, het storten van het beton en de wijze van ondersteunen waren alle van invloed op de grootte van de zegen. Al deze invloedsfactoren zijn meegenomen in de berekening van de vervormingen van het dak.

Deel dit bericht