Earth Simulation Lab (ESL) Utrecht
Project
Earth Simulation Lab (ESL)
Architect
Barcode Architects
Locatie
Utrecht
Projectomvang

Circa 7.000 m2

Doorlooptijd
2014 - 2018

Wie gelooft dat bestaande bouw vooral beperkingen met zich meebrengt, komt bedrogen uit. Als bij de start van het ontwerptraject in 2014 gekozen zou zijn voor nieuwbouw van het Earth Simulation Lab (ESL) in Utrecht zou alles anders zijn geweest…

Betonskelet

Nu bleef – na het pand gestript te hebben – een betonskelet van het voormalig Robert J. De Graaff-laboratorium over. De doos met robuuste draagconstructie bood het perfecte decor voor onderzoekend ontwerpen: een ontdekkingstocht naar mogelijkheden.

Ondanks dat de basis er al stond, zijn er in vier jaar tijd vele adviesuren besteed aan het project. Het ontwerp werd samen met Barcode Architects binnen anderhalf jaar na een intensief traject voltooid.

‘Kleine’ compacte gebouw

De hoeveelheid verschillende gebruiksfuncties in het 7.000 m2 ‘kleine’ compacte gebouw maakte het ontwerp- en bouwproces uiterst complex. Ruimtes variëren van werkplaatsen, koel- en vriescellen, opslagruimen tot laboratoria, microscopieruimten en kantoren. Allemaal met ieder hun eigen specifeke prestatie-eisen.

Natuurlijke rust

Als een meanderende delta stromen de lijnen over de prefab betonnen gevelelementen van

het Earth Simulation Lab (ESL). Aardewetenschappen en Fysische Geografie lijken hier van nature thuis te horen. De natuurlijke rust laat zich hier dan ook niet onderbreken. Zelfs met de ramen open wordt het geluid van de naastgelegen snelweg verstomd. Binnen leiden ruimtes hun eigen levens onder verschillende omstandigheden.

Functioneel, flexibel en duurzaam

De faculteit Geowetenschappen van Universiteit Utrecht kreeg als vereisten functioneel, flexibel en duurzaam mee. Het circulair gebruik van het bestaande gebouw, dat eerder dienstdeed als deeltjesversneller, gaf het project al een enorme voorsprong op het gebied van duurzaamheid. Door de doosvormige constructie werd al snel gekeken naar de gevel als doorgeefluik van licht en lucht. Een ingenieuze dubbele huid bleek het gouden ei. In de zomer wordt het gebouw door de spouw geventileerd met buitenlucht. In de winter sluit de spouw en vormt het een extra buffer.

BREEAM Excellent label

De grote transparante delen in de gevel leiden het licht zo diep mogelijk het gebouw in. Niet-daglichtfuncties zijn zoveel mogelijk middenin het gebouw geplaatst. Zo heeft de bestaande bouw, met veel creativiteit en inventiviteit een nieuwe identiteit gekregen. Het gebouw – met BREEAM Excellent label – is klaar voor de toekomst en helpt in de missie van de Faculteit: bijdragen aan een duurzame aarde.

Deel dit bericht