Early Childhood Center
Early Childhood CenterWassenaar
Early Childhood Center
Early Childhood CenterWassenaar
Early Childhood Center
Early Childhood CenterWassenaar
Project
Early Childhood Center
Opdrachtgever
American School of The Hague
Architect
Architectenbureau Kraaijvanger
Locatie
Wassenaar
Projectomvang

3.900 m² bvo

Doorlooptijd
2010 - 2013

De American School of The Hague bouwde in Wassenaar een Early Childhood Center voor 250 kinderen van 3-6 jaar. Architectenbureau Kraaijvanger ontwierp een pand dat niet alleen duurzaam is, maar duurzaamheid ook inzichtelijk maakt voor peuters en kleuters. Hout is daarvoor de sleutel.

In het ontwerp is een kleine 17-eeuwse hoeve ingepast. Om de hoeve heen zijn onder andere twaalf leslokalen, een multifunctionele ruimte, een kinderdagverblijf, gymzaal, lunchruimte en kantoren gebouwd. Door de klaslokalen deels te verdiepen en dwars op de as van het gebouw te plaatsen, verdrinkt de boerderij niet in de massa van het complex.

Hout ruiken
De school wilde een gebouw dat zowel duurzaam is, als duurzaamheid voelt. Dat betekent onder andere dat er zonnepanelen en mossedum op de daken zijn toegepast, naast warmte-koudeopslag en led-verlichting. Maar er is ook een bijzondere rol weggelegd voor hout. De speels vormgegeven huid van de nieuwbouw, de entree en de buitenkozijnen zijn van onbehandeld Accoya. Accoya is FSC-gecertificeerd en heeft de Cradle to Cradle Gold Standard. Er zijn vuren kolommen, liggers en dakspanten en Lignatur verdiepingsvloeren. Bamboeparket loopt via de trap omhoog. Voor de entree ligt een terras van Bagkirai, de meubels zijn van hout en de muren van plaatmateriaal. In de oude boerderij is deels een Lariks vloer aangebracht. Historische houten spanten zijn behouden en in de vloer in het achterhuis is van licht bamboeparket. Het resultaat is een overweldigende ervaring van hout; de kinderen kunnen het zelfs ruiken.

Nominatie Houtprijs
De school is genomineerd voor de Houtprijs 2014. De jury oordeelde dat het Early Childhood Center prachtig laat zien hoe tal van houttoepassingen samensmelten en een warme, geborgen sfeer creëren. ABT tekende voor het ontwerp van de draagconstructie waaronder de vele houtconstructies. Het pand is een aanwinst voor de Nederlandse houtarchitectuur.

Deel dit bericht