'De Rotterdam'Rotterdam
Project
'De Rotterdam'
Opdrachtgever
De Rotterdam CV
Architect
OMA
Locatie
Rotterdam
Projectomvang

155.000 mbvo

Doorlooptijd
1998 - 2011

Aan de kade waar eens de schepen naar Amerika vertrokken, is ‘De Rotterdam’ verrezen. Het vertrekpunt bij het door Architect Rem Koolhaas ontworpen gebouw vormde het principe van de verticale stad. Drie multifunctionele torens, elk 150 meter hoog met 44 verdiepingen. Met in totaal 155.000 m2 bvo geven ze ruimte aan kantoren, een hotel, restaurant, congrescentrum, appartementen en winkels. Daarmee is ‘De Rotterdam’ het grootste gebouw van Nederland.

De verschillende functies zijn georganiseerd in diverse blokken, die in essentie bestaan uit een kern en een huid. Dit principe biedt de gebruikers een zo groot mogelijke flexibiliteit. Door de concentratie en synergie van de aanwezige functies is er vormgegeven aan het concept van de ‘verticale stad’.

De torens, aangeduid als West Tower, Mid Tower en East Tower, verspringen op circa 90 meter boven het maaiveld enkele meters in verschillende richtingen, wat de windstabiliteit ten goede komt en terrassen oplevert.

Rol ABT
ABT was vanaf het eerste initiatief bouwkundig partner van OMA bij het project 'De Rotterdam'. In die rol heeft ABT met OMA samengewerkt op onderwerpen als bouwregelgeving, detaillering en maakbaarheid. Naast deze adviserende rol heeft ABT een belangrijke bijdrage gehad in het opstellen van de bouwaanvraagdocumenten. Voor een project van deze complexiteit geen eenvoudige opgave.

In de conceptfase van het project heeft ABT ook als constructeur meegedacht over de beste draagconstructie voor dit niet alledaagse gebouw.

Kijk hier naar een time laps van de realisatie van 'De Rotterdam'.

Kijk hier naar een impressie van 'De Rotterdam'.

 

Deel dit bericht