De LorentzLeiden
De LorentzLeiden
Project
De Lorentz
Opdrachtgever
Bouwcombinatie van Wijnen / Hurks
Architect
Neutelings Riedijk Architecten
Locatie
Leiden
Projectomvang

36.000 mbvo

Doorlooptijd
Medio 2019

De Lorentz: een multifunctioneel gebouw van 50.000 vierkante meter, ook wel bekend als het Rijnburgerblok, vormt de eerste aanzet tot herontwikkeling van het Leidse stationsgebied. De gemeente Leiden wil dit gebied aantrekkelijker maken met woningen, kantoren en winkels.

Plintgebouw
Het ontwerp is afkomstig van Neutelings Riedijk Architecten. De Lorentz bestaat uit een donkerkleurig plintgebouw met daarop drie torens (lichtgekleurd) verschillend in hoogte. Het plintgebouw bestaat uit vier lagen en grenst aan het Stationsplein en de Stationsweg. De voorkant wordt voorzien van kantoren en woningen. De kelder zal fungeren als openbare fietsenstalling. In het hart van het plintgebouw wordt een parkeergarage gerealiseerd. Ook het dak van het plintgebouw krijgt een functie: dit wordt ingericht met terrassen en beplanting.

“Het ontwerp verbindt de relatief kleine schaal van de Leidse binnenstad met de grotere schaal van het Leiden Bio Science Park', zegt architect Willen Jan Neutelings. “Doordat de torens teruggelegen op een plint zijn geplaatst sluit het geheel zich aan bij zowel de schaal van de straat als die van de stad.”

In twee fasen zal de Lorentz gerealiseerd worden. Als eerste wordt het plintgebouw met de twee woontorens aan het Stationsplein gebouwd, vervolgens de kantoortoren aan het Schuttersveld.  

Rol ABT
ABT verzorgt de bouwkundige planuitwerking en BIM-coördinatie in opdracht van Bouwcombinatie van Wijnen / Hurks (BCL). Dit gebeurt direct vanuit het Definitief Ontwerp naar Uitvoeringsgereed Ontwerp. De focus ligt immers direct op de uitvoering in plaats van op het maken van contractstukken. Onderdeel van deze aanpak is o.a.: ketenintegratie en “lean” processen. Hoe eerder de partijen die een sleutelrol vervullen in de uitvoering bekend zijn, des te meer voordeel kan er uit deze processen gehaald worden.     

Foto`s
Deel dit bericht