De Fenixloodsen Rotterdam Katendrecht
De Fenixloodsen Rotterdam Katendrecht
Project
De Fenixloodsen Rotterdam
Opdrachtgever
Heijmans Vastgoed B.V.
Architect
Mei architects and planners
Locatie
Rotterdam
Projectomvang

39.600 m2 bvo

Doorlooptijd
2015 - 2017

In de Rotterdamse wijk Katendrecht, aan de Rijnhaven, staan de Fenixloodsen. Omstreeks 1920 waren dit de grootste havenopslagloodsen van de wereld. In opdracht van Heijmans Vastgoed B.V. ontwikkelt Mei architects and planners in en boven 'Fenixloods 1' een gemengd programma met woningen, opleidingen, retail en een parkeergarage.

Karakteristiek betoncasco
De bestaande loods heeft een karakteristiek betoncasco. Het nieuwe gebruik vereist aanpassing van de bestaande constructie. Hierbij wordt het ontwerp zodanig afgestemd op de capaciteit van het bestaande casco, dat er zo min mogelijk nieuwe constructies nodig zijn. Zo blijft het kenmerkende beeld van de loods zoveel mogelijk intact.

De architect wil graag de ruwe uitstraling van de betonconstructie behouden. Met de juiste conserveringsmethoden is het haalbaar om dit te combineren met voldoende constructieve kwaliteit van het casco.

Tafelconstructie
Voor de woningen wordt met spanten een tafelconstructie gerealiseerd boven het bestaande gebouw. Deze fungeert als een soort werkvloer voor de bovenbouw. De tafel steunt op stalen kolommen, die door de loods heen geplaatst worden. De tafelconstructie vormt de overgang tussen de stalen kolommen in de onderbouw en de constructie van de bovenbouw. Doordat de tafelconstructie als een lichte constructie is ontworpen, kan ze boven de bestaande loods gehesen worden.

Alles is mogelijk
In de bovenbouw komen lofts, waarvan de toekomstige bewoners de vorm en inrichting zelf kunnen bepalen. Een deel van de loods wordt gesloopt om ruimte te maken voor parkeren. Ook komen er verdiepte bergingen en een kelder van één laag. ABT geeft constructief en geotechnisch advies. Wonen op maat, aan het water, in een voormalige industriële loods, op een ooit roemrucht schiereiland; een droom voor veel Rotterdammers.

Foto`s
WAX
WAX
WAX
Deel dit bericht