Glazen paviljoen De BoerderijArnhem
Project
Glazen paviljoen De Boerderij Arnhem
Opdrachtgever
Gemeente Arnhem
Architect
NEXIT Architecten
Locatie
Arnhem
Projectomvang

Vloeroppervlak 66 m2

Doorlooptijd
2014 - 2015

In het Park Sonsbeek te Arnhem is een nieuwe staal-glasconstructie verrezen met een innovatieve constructie. Het is een glazen serre naast het monumentale pand van restaurant ‘De Boerderij’. Het ontwerp van NEXIT Architecten refereert aan een traditionele open wagenschuur met een fragiele en slanke constructie. ABT heeft invulling gegeven aan de wens van de architect door gebruik van schijfwerking in glas. Het glas werkt als een wand, waardoor geen stalen windverbanden nodig zijn. Het resultaat is een bijzondere aanbouw met veel licht en maximaal transparante gevels.

Adembenemende transparantie
Het glas heeft een constructieve functie, en zorgt tegelijkertijd voor adembenemende transparantie. Het resultaat is goed zichtbaar bij binnenkomst in de serre. De slanke stalen kolommen zijn verborgen achter een dunne houten aftimmering

Thea van den Heuvel/DAPh

Rekenmodellen en testen
Schijfwerking in glas is een rekentechnische uitdaging. Tegelijkertijd is gezocht naar een maakbare oplossing. In dit geval is gebruik gemaakt van reguliere stelblokjes, uitgevoerd in een geschikt materiaal met de juiste sterkte en hardheid.  Deze stelblokjes worden op de hoeken van de ruiten geplaatst en sluiten het glas als het ware op in de staalconstructie. Voor de rekenmethode stemde ABT een geavanceerd rekenmodel af op het gedrag van de staalconstructie, het glas en de stelblokjes. Ook voerde ABT testen uit om geschikt materiaal te selecteren voor de stelblokjes. Het materiaal draagt uitsluitend drukspanningen over op het glas, en verdeelt de krachten gemakkelijk over de glasrand.

Toekomst voor schijfwerking in glas
In de nieuwe serre van restaurant De Boerderij bleek schijfwerking in een deel van de ruiten al voldoende om de stabiliteit van de serre te waarborgen. Schijfwerking in glas biedt volgens ABT veel capaciteit en kansen voor de toekomst. Momenteel wordt zelfs nagedacht over schijfwerking in glas in hoogbouwconstructies. Zo draagt ABT bij aan duurzaam en innovatief bouwen.

Foto`s
Deel dit bericht