De Boekenberg
De Boekenberg Spijkenisse
De Boekenberg
De BoekenbergSpijkenisse
De Boekenberg
De Boekenberg Spijkenisse
De Boekenberg
De Boekenberg Spijkenisse
Project
De Boekenberg
Opdrachtgever
Arcadis Bouw en Vastgoed BV
Architect
MVRDV
Locatie
Spijkenisse
Doorlooptijd
2010 - 2012

Een van de doelen van de Boekenberg in Spijkenisse was om het lezen te bevorderen. De scheiding tussen mens en boek moest geminimaliseerd worden. Door het speelse ontwerp van MVRDV en de centrale ligging is de bibliotheek toegankelijk geworden voor haar bezoekers. ABT trad op als hoofdconstructeur.

De Boekenberg heeft de vorm van een grote stolpboerderij en verwijst naar het agrarische verleden van Spijkenisse. In tegenstelling tot alle omliggende gebouwen, die allen in baksteen en beton zijn uitgevoerd, heeft De Boekenberg een houten kap. De houten constructie staat als het ware als een glazen stolp over de bouwkundige betonnen Boekenberg heen. Hierdoor krijgen de bezoekers het gevoel dat de bibliotheek in de open lucht staat.

Houten constructie
Er is gekozen voor een tactiele FSC vurenhouten dakconstructie die bestaat uit een serie van gigantische drie-scharnierspanten. Stabiliserende elementen moesten zo veel mogelijk worden voorkomen. Deze elementen tasten de dynamiek en transparantie van de constructie aan. Daarom zijn er dus 200 x 1000 milimeter hoge balken toegepast die op 1,35 meter van elkaar zijn geplaatst. 3D-berekeningen lieten zien dat stabiliteitskruizen door deze wijze overbodig werden.

Terrassen versus boekenkasten
Naast een bibliotheek biedt de Boekenberg ruimte aan kantoren, vergaderruimtes en een auditorium. Door deze verschillende ruimtes verticaal te stapelen, ontstonden brede terrassen waarop boekenkasten geplaatst zijn. De terrassen worden door middel van trappen met elkaar verbonden en vormen een doorgaande route naar een panoramisch uitzicht over Spijkenisse.

Deel dit bericht