De BasteiNijmegen
De BasteiNijmegen
Project
De Bastei
Opdrachtgever
Gemeente Nijmegen
Architect
Architect van Roosmalen van Gessel
Locatie
Nijmegen
Projectomvang

4500 m2 bvo

Doorlooptijd
2017 - 2018

Aan de Nijmeegse Waalkade realiseerden 5 partners, samen met de Gemeente Nijmegen, het Bezoekerscentrum De Bastei waarin stad en natuur samen komen. Het project maakt deel uit van de revitalisering van de Waalkade.

In opdracht van de Gemeente Nijmegen ontwierp Architect van Roosmalen van Gessel De Bastei. Het pand koppelt de historische Stratemakerstoren aan half verdiepte nieuwbouw. Bijzonder is, dat het museum in en op een bestaande Romeinse vestingmuur is gebouwd, de oorspronkelijke stadsmuur van Nijmegen. De rijksarcheoloog is daarom nauw betrokken bij dit project. De archeologische randvoorwaarden vereisen onder andere een uiterst zorgvuldige positionering van de groutankers.

Grondkerende wand
Ook constructief is het project spannend. Een 6 meter diepe kelder aan de voet van de Valkhofheuvel kreeg een verankerende, grondkerende CSM-wand die het grondmassief van de heuvel keert. De CSM-wand is op een halve meter afstand langs een op staal gefundeerd pand aangebracht. Met behulp van de resonatietechniek zijn stalen profielen met een profielmaat van HE300 met een lengte van 10 meter op diepte gebracht.

Met het toepassen van een resoneerblok werd een nieuwe techniek op Nederlandse bodem uitgetest. Het grote voordeel van resoneren is dat bij het inbrengen van de stalen profielen de trillingen in de bodem minder sterk worden afgegeven dan bij een traditionele trilblok, mits dit hoogfrequent gebeurd. In Nederland is de toepassing van een dergelijk blok nieuw, maar in de V.S en Canada wordt al langer succesvol van een dergelijk blok gebruik gemaakt.

Het entreegebouw van de Bastei bevindt zich in het straatje aan de achterzijde. Vanuit de entree kan de bezoeker afdalen naar de kelder, die toegang geeft tot de Basteimuur. Aan de voorzijde van De Bastei is een nieuwe gevel met een volledig uitkragende glazen erker, die een fantastische blik biedt op de Waal en de uiterwaarden, gerealiseerd. Kers op de taart is de staalconstructie van de speelse dakopbouw, dat bestemd is voor horeca.

Veel hout
Het gebouw heeft een hoge duurzaamheidsambitie, daarom is er zoveel mogelijk hout toegepast. 15 meter hoge boomstammen met een gemiddelde diameter van 600 mm dragen de inbouw. De onderste verdiepingen worden gedragen door gelamineerde houten liggers. Daarboven zijn 2 betonnen vloeren aangebracht, dat is nodig vanwege de brandwerendheidscompartimentering.

Schakel
De bouwkundige uitwerking van de Bastei werd verzorgd door De Twee Snoeken en adviesbureau DWA tekende voor het installatie-advies. ABT adviseerde over de constructie en over de fundering en grondkerende wand. Samen bezorgd dit Nijmegen een nieuwe, spannende schakel tussen cultuur en natuur.

Foto`s
Deel dit bericht