Datacentrum
DatacentrumDelft
Datacentrum
DatacentrumDelft
Datacentrum
DatacentrumDelft
Project
Datacentrum
Opdrachtgever
TU Delft Facilitair Management en Vastgoed
Architect
Joke Vos architecten
Locatie
Delft
Projectomvang

650 m2 bvo

Doorlooptijd
2006 - 2007

Het Datacenter in Delft moest heel snel gerealiseerd worden, maar mocht wel een rijke uitstraling krijgen. Architect Joke Vos heeft daarom prefab betonnen gevelelementen toegepast.

Bijzonder beton
Maar er is niet zo maar beton gebruikt. Het beton moest zowel robuust als tactiel worden. Het beton is daarom op verschillende manieren bewerkt. Zo zijn er platen met de afdruk van bamboe gerealiseerd en in andere elementen is gerecycled glas toegepast. De architect wilde dat het glas als scherven zichtbaar zou blijven. Het gebouw zou zo iets gevaarlijks krijgen, tegelijkertijd geeft de glinstering van het glas de gevel een zekere zachtheid. Om te voorkomen dat de glasscherven tijdens het trillen van het beton zouden versplinteren, is zelfverdichtend beton toegepast.

Mallen
De gevel is opgedeeld in ogenschijnlijk willekeurige vlakken, waardoor het lijkt of er veel verschillende mallen noodzakelijk waren. Dit was echter niet het geval. Slechts drie mallen bleken nodig. Wel zijn ze tot 9 meter hoog gemaakt. De truc waarmee de variatie wordt gesuggereerd, schuilt in het gebruik van schijnvoegen. Door de latten waarmee deze schijnvoegen zijn gemaakt, steeds in de mallen te verplaatsen en de voegen te gebruiken om de ene afwerking los te koppelen van de andere krijgt het gebouw de bijzondere rijkheid.

Prijzen
Het datacentrum van de TU Delft heeft in 2009 de Betonprijs in de categorie Utiliteitsbouw gewonnen. De Betonprijs wordt iedere twee jaar georganiseerd op initiatief van de Betonvereniging.

Deel dit bericht